Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utpekad konduktör får stöd

Fackförbundet SEKO kallar SJ:s agerade för populistiskt i samband med gårdagens rapportering när en 11-årig flicka ”slängts av” ett tåg.

Annons

Kritiken bygger på att SJ pekade ut en enskild tågmästare som ansvarig, enligt Erik Johannesson, ordförande för SEKO:s förhandlingsorganisation.

– De ägnar sig nu åt att leta en syndabock och lägger allt ansvar på en enskild anställd utan att ha alla fakta på bordet, säger han i ett pressmeddelande.

Det policydokument som personalen på SJ ska använda sig av i liknande situationer lades under gårdagen ut på SJ:s intranät. På SEKO menar man att de aldrig tidigare sett dokumentet. Det har heller inte flera av SJ:s anställda, som fackförbundet varit i kontakt med.

Efterhandskonstruktion av SJ– Vår uppfattning är att SJ nu gör en efterhandskonstruktion för att rädda företagsledningens ansikte och kunna skylla på en enskild anställd, säger Johannesson i pressmeddelandet.

SEKO uppmanar sina medlemmar att ta kontakt med polisen när liknande situationer sker i framtiden.

– Annars riskerar det att bli fel och vi vill inte att våra medlemmar ska bli uthängda på det här sättet fler gånger, säger Lennart Jansson, arbetsmiljösamordnare i SEKO:s förhandlingsorganisation inom SJ.

Mer läsning

Annons