Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning avslutad

Det finns ingen risk för patientsäkerheten anser Socialstyrelsen och avslutar sin utredning. Men frågan om skolsköterskornas arbetssituation är inte löst ännu.– På ett sätt är den värre än någonsin, säger skolsköterskan Birgitta Åström.

Annons

NA har tidigare berättat om att skolsköterskorna i Kumla under en lång tid haft en tuff arbetsbelastning och svårt att hinna med sitt arbete. I september skickade Vårdförbundet en skrivelse till Socialstyrelsen med kravet att undersöka vilka krav som kan ställas på kommunen för att skolhälsovården ska vara säker och bra. Vårdförbundet begärde även en inspektion av Arbetsmiljöverket. Den gjor-des den 22 oktober.

Verksamhetschefen Barbro Klaeson berättar att skolsköterskorna ska få förstärkning motsvarande en halvtidstjänst i höst, delvis för att klara av kommande vaccinationer.

– Gymnasiets skolsköterska ska serva grundskolan med femtio procent. Vi ser inga andra möjligheter med den budgettilldelning som vi har. Skolsköterskorna är en otroligt viktig resurs för barnen, men pengarna räcker inte, säger Barbro Klaeson.

Med den åtgärden bedömer Socialstyrelsen att det inte finns någon risk för att patientsäkerheten äventyras. När det gäller arbetssituationen däremot arbetar Klaesson och skolsköterskorna gemensamt med ett svar till Arbetsmiljöverket.

– Den frågan är inte färdigbehandlad, säger skol-sköterskan Birgitta Åström.

Hur är skolsköterskornas arbetssituation i dag?

– På ett sätt är den värre än någonsin. Det blev ett konstigt läge när vi skulle vaccinera mot den nya influensan. Även skolhälsovården fick det som arbetsuppgift. Vi fick inga vikarier. Andra arbetsuppgifter lades åt si-dan. Vi kom ovanligt illa till på grund av det, säger Birgitta Åström.

Barbro Klaesson konstaterar dock att vaccineringen är prioriterad och att skolsköterskorna måste hjälpa till med det:

– Det vi måste göra måste vi göra. Det är den vardag vi lever i. Men för min del skulle jag gärna se att de kunde få en heltidstjänst.

Mer läsning

Annons