Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern vill ge mer till äldreomsorgen

Vänsterpartiet vill lägga mer pengar till äldreomsorgen. Det framgår av partiets budgetförslag för 2014.

Annons

Vänsterpartiet ansluter sig nästan helt till det budgetförslag som Socialdemokraterna presenterade för några veckor sedan.

– Vi har samma grundsyn men vi brukar vilja sträcka oss lite längre, säger Elisabeth Berglund, en av Vänsterns två representanter i kommunfullmäktige.

Det tydligaste exemplet i partiets budgetförslag är att man vill lägga 2,5 miljoner kronor mer än S på äldreomsorgen. Det sker på bekostnad av det budgeterade överskottet för 2014, som hos V stannar på blygsamma en miljon kronor.

– I samtal vi haft med Kommunal och anställda har vi sett att det finns stora behov. Det behövs flerdubbelt mer än den summa vi vill lägga, men vi kan samtidigt inte äventyra kommunens ekonomi.

Extrapengen ska därför ses som en markering från Vänsterpartiets sida. Det ligger i linje med partiets förslag att anställa fler i kommunens ”människokrävande” yrken. Man vill också att alla som vill ska få arbeta heltid och delade turer ska slopas och att helgtjänstgöringen ska glesas ut.

– Det är åtgärder för att göra äldreomsorgen en mer attraktiv arbetsplats, säger Elisabeth Berglund och säger att det är också är ett sätt att förbättra för kvinnor som utgör merparten av de anställda.

Vad gäller skolan så ansluter V till de förslag S har gett.

– Vi anser att det är en bra satsning.

Även Moderaterna i Kumla vill ge mer pengar till skolan och omsorgen, men deras metod att få fram pengar tilltalar inte V.

– De vill höja borgensavgifterna för de kommunala bolagen och det innebär höjd hyra för hyresgästerna, säger Staffan Göransson, ordförande för V i Kumla.

Däremot är M och V ense om att Kumla snarast behöver bygga en cykelväg till Hallsberg över Sannahed.

‑ Det är viktigt att sträckan blir trafiksäker för fotgängare och cyklister, säger Göransson.

Mer läsning

Annons