Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vialundselever på väg till Bryssel

Tack vare bidragspengar från EU kan elever från Vialundskolan också i år göra en resa till parlamentet i Bryssel. Efter en lång tid av förberedelser reser man nu iväg i morgon, onsdag.

Annons
EU-resa. Bland annat dessa tjejer är det som reser till Bryssel och EU-parlamentet. Från vänster Jennifer Saado, Ljubica Topic, Tamana Haidari, Melani Galustyan och Laksana Baskaran. Närmast i bild Rebecka Israelsson och Dalila Redzepagic.

– Det här är en riktig en-gång-i-livet-upplevelse. Och i vår ålder gäller det att hålla alla vägar öppna för framtida jobb. Jag ser stora fördelar med att få komma ner och se miljön i Bryssel på nära håll.

Det säger Dalila Redzepagic, en av de mest talförda åttondeklassarna på Vialundskolan bland dem som i morgon reser till Bryssel och EU-parlamentet.

– Jag ska ta kort på allt! säger Melani Galustyan entusiastiskt. Hon tillhör dem i elevgruppen som även försöker få till en guidad visning i en chokladfabrik eftersom Belgien är världskändt för sin chokladtillverkning.

En guidad tur i Bryssel och besöket på parlamentet, där man ska träffa Sveriges EU-parlamentariker Olle Schmidt (FP), är annars resans huvudnummer.

Ett 30-tal ansökte

Ett 30-tal elever ansökte i år om att få resa. Av dessa valdes elva elever ut, som reser tillsammans med tre lärare.

– Som lärare kan det vara svårt att lära ut om EU på ett bra sätt. Då blir det betydligt mycket lättare när man kan vara på plats. Det är en delvis stängd miljö som vi får möjlighet att se under de här besöken, säger Jens Andersson, lärare på Vialundskolan som varit med elever på resan vid flera tidigare tillfällen.

Några veckor efter resan görs en kunskapsuppföljning, som ska visa om eleverna vet mer om EU då än vad de gjorde innan resan.

Mer läsning

Annons