Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att ta sig tid fören stunds reflektion

Upprördheten var stor i samband med Kumla kommuns Lex Sarah-anmälan mot personal på äldreboendet Kungsgården. Mitt i allt fortgår vardagen och personalens funderingar på hur man kan förbättra äldreomsorgen. NA har besökt ett annat demensboende, Bataljonen i Sannahed och även träffat Ann-Louice som arbetat som undersköterska i 30 år.

Annons
Janne Norgren på Bataljonen i Sannahed.

Att ha en demenssjukdom innebär bland annat att man har svårt att sätta ord på det man upplever och att det är svårt att minnas. Trots det kommer ”betyget” på demensvården från de boende: det märks direkt om de har en lugn dag genom att de är tillfreds.

– De får en känsla av välbehag även om de kanske inte kan förklara var den kommer ifrån, säger Janne Norgren som jobbar som undersköterska på demensboendet Bataljonen.

Förutom den omedelbara responsen från de boende försöker arbetslagen på Bataljonen mitt i vardagen reflektera över vilka arbetssätt som fungerar bra och vad som fungerar sämre. Det kan handla om att byta några ord i korridoren.

– Men vi försöker också få tid till en stunds reflektion efter varje arbetspass, säger Anneli Sjölin som är samordnare.

Både Anneli och Janne säger att de känner sig trygga med sina arbetskamrater. Det gör också att man vågar ifrågasätta både sig själv och sina kolleger.

– Vi har ett öppet klimat. Man har möjlighet att säga: Där gjorde jag väl fel, eller nu blev det inte så bra, säger Janne.

Den ventilen tror de är nödvändig.

– Jag tror att man orkar med jobbet längre om man har den möjligheten, säger Anneli.

När arbetsdagen börjar på Bataljonen är nästan alltid någon vaken och behöver stöd redan när nattpersonalen lämnar över till dagpersonalen.

– Oftast hinner man knappt in på avdelningen förrän det är någon som kallar på hjälp, berättar Janne om de morgnar när han börjar kvart i sju.

Då brukar den som är vaken serveras kaffe och smörgås. Vid halvåtta kommer mer personal och därefter sätter morgonarbetet i gång med att ge mediciner, hjälpa till med påklädning och servera frukost.

– Vid halvtio-tio ska de flesta ha kommit upp, men om det är någon som behöver sova längre så får de göra det.

Och det behovet finns ganska ofta eftersom nätter när de boende inte kommer till ro och i stället är vakna stora delar av tiden är vanliga. De somnar i stället framåt morgonen. De personerna kanske kommer upp lagom till det gemensamma tiofikat.

– Jag tror att de boende uppfattar det som lite av en högtidsstund när vi i personalen sätter oss tillsammans med dem efter att ruschen är över.

Janne Norgren började i äldreomsorgen för snart 35 år sedan och har arbetat med demenssjuka sedan 1986. Under den tiden har en hel del förändrats. Framför allt genom att omsorgen numera utgår från den enskildes behov.

– Jag kommer ihåg när jag började. Då var jag ensam på morgonen med ansvar för tolv personer. Klockan nio hade alla ätit frukost och var klara. Att det fungerade förklaras enklast med att på den tiden flyttade de med störst vårdbehov till sjukhem.

– Numera behöver man oftast inte flytta mer när man flyttat till ett särskilt boende, säger Anneli.

En annan förändring som skett de senaste decennierna är att kraven på personalen har ökat, med utbildning, att sköta dokumentation och viss sjukvård.

– Förr frågade man inte efter om personalen var lämpad, det kändes nästan som att man kunde ta in vem som helst. Men att ta hand om demenssjuka kräver både kunskap och intresse.

I dag har över 80 procent av personalen i omsorgen i Kumla en relevant grundutbildning. Det är alla, både personal och chefer, överens om har inneburit högre vårdkvalité.

Äldreomsorgen i Kumla

Inom Kumlas äldreomsorg arbetar cirka 350 personer.

Kommunen har fyra äldreboenden: Kungsgården med plats för 80 boende, Solbacka 58 platser, Hemgården 20 platser och Bataljonen 18 platser.

500 äldre har någon form av hemtjänst, allt från enbart hjälp då de larmar ( 150 personer) till fast hemtjänst flera gånger dagligen.

Mer läsning

Annons