Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill fånga framtidens bagare

Det spås vara brist på bagare och konditorer i framtiden. För att få fler att upptäcka och stanna i yrket har Virginska skolan i Örebro och Sveas bageri i Kumla startat ett samarbete.

Annons
Studiebesök. På tisdagen fick elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Virginska skolan en rundvandring på Sveas bageri i Kumla. Emil Esplund Chandorkar, en av Sveas ägare, visar och berättar. Foto: Veronica Svensson

I går var första gruppen av ettorna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på besök på Sveas i Kumla. Iklädda vita plastrockar, som alla besökare måste ha, fick de nio eleverna följa med in bakom disken och titta närmare på produktionen i bageriet.

– Att vara konditor är ett kreativt yrke. Man kan ständigt fortsätta utbilda sig och får gärna komma med idéer för att fortsätta utveckla produkterna, säger Emil E Chandorkar, en av ägarna till Sveas, när han visar runt.

Det finns mycket att titta på. Konditorerna som förbereder tårtor, kallskänken som lunchen, och bageriet som bakar pistagelängder.

– Det var intressant, jag skulle kunna tänka mig att jobba i bageri. Men helst vill jag bli kock, det är mer tempo, säger Simon Alfredsson.

Eleverna har fyra olika inriktningar att välja på på programmet, varav bagare/konditor är en. Linn Filander är mer övertygad om att det är just konditor hon ska bli.

– Det var kul att se ett bageri. Jag vill bli konditor och göra tårtor, säger hon.

För lärare Ann-Loise Stolt och Emil E Chandorkar är det viktigt att eleverna får en förankring i arbetslivet.

– Jag känner en oro inför framtiden för att hitta rätt utbildad personal. Därför är det viktigt att fånga upp ungdomar och ge en naturlig introduktion till yrket, säger Emil.

På andra bagerier i Sydnärke håller en del med om att det kan vara svårt att hitta utbildad personal. Morgan Eidholm äger PeWe Konditori i Hallsberg och Pålsboda med fyra anställda inklusive sig själv.

– Ja, det är svårt att få tag i duktig personal. I ett hantverksyrke handlar det om att jobba med fingrarna, ”snabbt och snyggt”. Men vi lyckades att fånga upp två som kom direkt från skolan. Det finns jätteduktiga elever där men de snappas upp fort. Det här yrket bygger på att man är intresserad, säger Morgan Eidholm.

Morgan berättar också om ett bra samarbete med Virginska skolan.

Christina Agartsson driver Konditori Bönan Kakan i Fjugesta.

– Jag har inte sökt någon på jättelänge men för sju år sedan var det svårt. De unga söker sig inte till ett litet ställe när de ska jobba och inte heller för att praktisera. Jag tror att de tycker det är högre status att jobba inne i stan.

Hon förklarar också att på en stor arbetsplats innebär jobbet mer specialisering. En mindre plats kräver mer flexibilitet.

– Men ungdomarna kanske vill specialisera sig, säger hon.

På Kafé Tutingen i Askersund jobbar Rebecka Karlsson som en av två heltidsanställda.

– Nej, jag tycker inte att det är svårt att få tag i utbildad personal, säger hon

Nöjda. Simon Alfredsson och David Lindström tycker att det varit intressant att få ett studiebesök på ett bageri. Om det ny blir yrkesvalet i framtiden är inte säkert, men skulle kunna tänka sig jobbet åtminstone ett tag. Foto: Veronica Svensson

Mer läsning

Annons