Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öppna en egen förskola

Kerstin Sundström och Ellinor Eltvik hoppas på att få förverkliga en dröm de burit på i flera år: att få öppna en egen förskola.

Annons

– Att vara förskollärare är verkligen världen bästa jobb. Responsen man får från barnen är självklart den största anledningen till att man känner så, men även det flexibla arbetssättet, säger Kerstin Sundström.

Hon har jobbat med barn sedan 1981, först som dagbarnvårdare och sen som förskollärare. Redan då det på 1990-talet öppnades möjlighet för att starta privat förskola via personalkooperativ kände Kerstin att det var något hon verkligen ville göra.

Det som saknades då var någon att öppna den tillsammans med.

2007 kom Ellinor Eltvik till förskolan där de båda två nu jobbar. De har blivit ett väl sammansvetsat kollegiepar.

– Vi bär mycket på samma tankar och värderingar. Ofta behöver vi bara se på varandra för att förstå vad den andra menar, säger Ellinor med en varm blick på Kerstin.

Plats för 15 barn

Nu har de båda lämnat in en ansökan till Kumla kommun om att få starta en egen förskola. Plantan är den tänkt att heta, med plats för 15 barn i åldern 1-5 år och med förutom de själva en tredje förskollärare anställd.

– Språk, matte och teknik ska finnas med på ett lekfullt sätt i barnens inlärning. Det var en glädjens dag när förskolan fick en egen läroplan 1998, det stärker verkligen förskolan, säger Kerstin.

– Vi har tagit delar av olika pedagogiker som vi finner användbara och gjort vår egen mix. Hållbar utveckling ska vara centralt, både i det att vi inte vill ha slit och slängprylar på förskolan och att vi som finns där ska bry oss om varandra, säger Ellinor.

Placeringen är tänkt till Korstavägen 5, i Kumlabyområdet där tidigare vårdcentralen och hudkirurgiska mottagningen låg.

– Vi ser det inte som något hinder att lokalen ligger i Kumlas södra delar, samtidigt som Kumla växer mest åt norr. Jag är säker på att föräldrarna är beredda att skjutsa sina barn till oss om vi kan erbjuda den första privata förskolan någonsin i Kumla, säger Kerstin.

Spännande

Att vara först på plan ser de båda som spännande. De har inte haft någon direktkontakt med de styrande politikerna i Kumla och vet inte deras tankegångar kring deras initiativ, bara att deras ansökan ska behandlas på nämndens möte i december.

– Vi hoppas verkligen på att få komma igång. Kumla växer ju och förhoppningsvis är då politikerna mer öppna för alternativ än vad de varit tidigare. Och blir det inget så hoppas vi ändå ha bidragit till att frågan lyfts fram, säger Kerstin.

Mer läsning

Annons