Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare två rektorer slutar

Kumla kommun mister ytterligare två av sina rektorer. Viktoria Holmgren, rektor för Kumlaby skolas årskurs 6–9, och Catharina Lindvall-Scharmer, Fylsta skola, är de senaste i raden av rektorer att sluta.

Annons

Den som vill skriva upp namnen på Kumla kommuns rektorer, gör säkrast i att använda blyertspenna. De senaste åren har snart sagt varje skola fått en ny rektor.

Viktoria Holmgren anställdes 2002 på barn- och utbildningsförvaltningen och är sedan 2007 rektor för Kumlaby skolas högstadium. Catharina Lindvall-Scharmer anställdes 1997 och är sedan 2008 rektor för Fylsta skola.

Båda slutar nu till sommaren då de har fått nya jobb i andra kommuner.

Vad är då orsaken?

Barn- och utbildningschef Mait Walderlo hänvisar till den rörliga arbetsmarknaden.

– Det är en naturlig process att folk söker och får nya arbeten. Ibland kan det rent av vara bra att byta jobb, säger Mait Walderlo.

Det talas om att rektorernas arbetsbelastningen är hög. Kan det vara en orsak?– Nej, jag ser inget dramatiskt i det här. Arbetsbelastningen för rektorer är generellt hög i hela landet, både i Kumla och i alla andra kommuner.

Det har i flera år talats om att Kumlas rektorer ska bli avlastade administrativt, för att kunna vara mer av pedagogiska ledare för sina skolor.

Har ni nått dit ännu?– Nej, det har vi inte. Vi jobbar på det. Just nu skriver vi svar på Skolinspektionens granskningsrapport och där är rektorernas pedagogiska ledarskap en viktig del. Men det är inte gjort över en natt att förändra en organisation.

Mer läsning

Annons