Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlaby skolas musikal stoppad

Det blir inget Sound of Music. Föreställningen som elever från Kumlaby skola skulle ge har blivit stoppad efter rekommendationer från Amatörteaterns Riksförbund. Anledningen är att skolan saknar det upphovsrättsliga tillståndet till att få använda namnet Sound of Music.

Annons

Skyltar fanns uppsatta. Repetitioner har pågått sedan länge. Och vecka 21 var det tänkt att Sound of music skulle spelas på Kumla Folkets hus.

Men nu har kvällsföreställningarna för allmänheten ställts in.

– Det blir bara föreställningar dagtid och då för skolelever och deras föräldrar, säger en besviken Inger Stähring, lärare på Kumlaby skola och ledare för den tänkta musikalen.

– Vi kallar det nu inte heller längre musikal utan en föreställning med namnet Maria. Det här har inget kommersiellt syfte, utan är bara en rolig sak som vi gör med eleverna en gång om året och det känns tråkigt att bli motarbetad, säger Inger Stähring.

Mats Wenlöf, förlagschef på Amatörteaterns Riksförbund säger så här om varför de kontaktade skolan.

– Det är visserligen en förmildrande omständighet när en skola utan kommersiellt syfte sätter upp en musikal. Men samtidigt gäller samma regler om upphovsrätt för skolor som för andra. Vi vuxna måste ta ett ansvar och lära barnen vad som är rätt och fel, säger Mats Wenlöf som kontaktade Kumlaby skola redan förra året, efter att de gett musikalen Grease.

När han nyligen på nätet sett att Kumlaby skola tänkte bjuda in till musikalen Sound of Music ringde han upp rektorn med rekommendationen att ställa in.

– Annars kan det bli en dyr historia efteråt, om ägaren till ett koncept begär skadestånd. Även de barn som deltar i en skolföreställning, och som någon gång i framtiden bestämmer sig för att satsa på teatern och sätta upp en egen föreställning, kan råka illa ut om de inte är medvetna om vilka regler som gäller.

Tillstånd för just Sound of Music ges av ett förlag i London, och kostar kring 3 500 kronor per föreställning.

För att slippa kostnader väljer ofta skolor att namnge sina teatrar och musikaler med helt egna namn och med eget material. Så sker till exempel vid Lindeskolan, där Staffan Blixt varit med under flera musikaluppsättningar som eleverna stått för.

– Vi kallar det musikteater för att undvika risken för komplikationer, och med helt eget material. Jag har tidigare inte hört om något fall där en musikal blivit stoppad, men är fullt medveten om att det kan bli så, säger Staffan Blixt.

– Så som du beskriver hur det har gått till vid skolan i Kumla så får de nog skylla sig lite själva att föreställningen blev stoppad. De kunde ha baserat den på Sound of Music, men under annat namn och egen utformning.

Mats Wenlöf tycker att synen och respekten på upphovsrätten har försämrats.

– Jag har cirka tio till femton fall om året där skolor eller amatörteaterföreningar av glömska eller okunskap kringgår upphovsrätten.

Annons