Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kumlas äldsta hus finns vid Solgårdsplatsen

Medan August Strindberg filade på sin debutroman Röda rummet blev några andra rum klara i Kumla. 1879 stod ett häststall klart ett stenkast från järnvägen. Det är i dag Kumlas äldsta hus.

Annons

Kumla är visserligen en bygd med en historia som sträcker sig en bra bit bort i medeltiden. Men i dagens Kumla finns hus som är byggda senare än slutet av 1800-talet. Möjligen med något undantag kring Kumlaby och kyrkan.

Men i den tätort som växte upp i och med järnvägens ankomst och skoindustrins expansion finns inga hus äldre än det gulrappade huset vid Solgårdsplatsen.

I huset ryms numera cirklar och ringar, närmare bestämt studiecirklar och guldringar.

Två stabila verksamheter gör att det är ständigt liv i byggnaden. Studiefrämjandet blev ny hyresgäst i Kumlas äldsta hus för ganska exakt tio år sedan.  Och en trappa ner har Jenny och Carl Liljeberg smyckebutik.

Tidigare har huset varit bostad åt tjänstefolket hos skofabrikör Ström, stall, tvättstuga, garage - och strax innan Jenny och Carl köpte huset var det som blev butikslokal soprum.

Läs mer i lördagens NA.