Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurdiske konstnären Fikret Atay – Örebro kommuns första fristadsstipendiat

Han har ställt ut sin konst över hela världen, bland annat på Tate modern i London och Hammer museum i Los Angeles. Sedan sommaren 2017 har Fikret Atay från Turkiet fått en fristad i Örebro.

Trots att beslutet om att Örebro kommun skulle bli en fristad för förföljda eller hotade kulturarbetare togs av kommunfullmäktige redan 2014, är det först nu som den första fristadsstipendiaten har anlänt.

Fikret Atay är konstnär och arbetar i huvudsak med videobaserade verk och fotografi. Han är född 1976 med kurdisk bakgrund i den turkiska staden Batman nära den irakiska gränsen vilket präglar hans konst.

"Att leva i ett spänningsfält mellan Öst och Väst, mellan vanliga medborgares livsvillkor och militärens censurerande närvaro, kulturens påbjudna traditioner och behovet av experimentella utbrytningsförsök, dessutom förbjuden att tala sitt kurdiska modersmål. Alla de motsatserna har färgat, format och laddat Fikret Atays konstnärskap", skriver Örebro kommun.

Atay är en universitetsutbildad konstnär och pedagog, vilket han har varit verksam som på olika konstskolor och universitet framförallt i hemlandet Turkiet.

En längre intervju med Fikret Atay kan du läsa senare i eftermiddag samt i papperstidningen i morgon.

Fakta om fristadsstipendiatet

Örebro kommun fristadsprogram för utsatta kulturutövare har tagits fram i samarbete med det internationella fristadsnätverket International Cities of Refuge Network (ICORN).

Genom fristadsprogrammet erbjuds en författare, fotograf, bildkonstnär eller liknande, som är utsatt för förföljelse och/eller censur i sitt eget hemland, ett tvåårigt stipendium och fri bostad.

Det ger personen möjlighet att fritt få arbeta och utvecklas inom sitt konstområde i en trygg miljö med goda levnads- och arbetsvillkor.

Vilken kulturutövare som erbjuds fristad i Örebro kommun beslutas i samråd med ICORN.

Under sommaren 2017 anlände Örebro kommuns första fristadskonstnär till Örebro och Örebro kommun fick möjlighet att starta sitt första fristadsprogram som kommer att pågå under en tvåårsperiod.

Om Fikret Atay:

Under 2016 vistades han i Stockholm som Iaspis-stipendiat, vilket är Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer.

Just nu är han aktuell i en samlingsinställning på Marabouparken i Stockholm ”Mouth Shut Loud Shouts” fram till 3 december i år. I höst är han även representerad i Berlin på ”On Rhythmanalysis”.

Tidigare i år deltog han på ”10 years old” Fondazione Fotografia Modena, Italien, och vid ”House of commons” Portikus, Frankfurt am Main, Tyskland.

Han har även ställt ut på Tate Modern i London, Hammer museum, Los Angeles, Maison de lÁrchitecture, Paris, Bonner kunstverein, Tyskland och åtskilligt fler platser under 15 års verksamhet som fri konstnär.