Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt får ingen hjälp

Betalningsanmärkningar gör att Kurt Andersson, trots regelbunden inkomst, inte får någon bostad. Och ingen hjälp finns att få hos socialförvaltningen.

Annons

Socialförvaltningen i Kumla har infört en modell som heter Boendestegen. Enligt den ska den som är bostadslös kunna få hjälp med ett boende på en lämplig nivå. Det kan gälla allt från ett första tak över huvudet till hjälp med ett andrahandskontrakt i en vanlig lägenhet.

Bostadslös

Kurt är för närvarande bostadslös. Han är skriven på en adress i Klockarbacken hos ett par han känner sedan länge.

– Men där bor jag inte. De är sjuka och har hemtjänst. Inte kan jag bo där. Jag sover hos andra kompisar eller i trappuppgångar jag kommer åt i stället, berättar Kurt.

Han sökte sig till socialförvaltningen för att be om hjälp med ett andrahandskontrakt. Det är en av de lösningar socialförvaltningen har: man borgar för ett kontrakt, fast det är den enskilde som betalar hyran.

Kurt fick dock inte den hjälpen. Socialförvaltningens bedömning är att han borde kunna bo på vandrarhem eller inneboende hos någon till dess bostadsfrågan har löst sig, eftersom han faktiskt har fast inkomst från sjuk-ersättningen.

– Även om jag har en fast inkomst så räcker den inte långt om jag ska betala 250 kronor dygnet för att bo på vandrarhem, påpekar Kurt som inte heller ser när bostadsfrågan skulle kunna lösa sig för hans del.

Nekar boende

– Jag tycker liksom socialförvaltningen att det borde gå, men verkligheten är en annan. När fastighetsägaren ser att jag har betalningsanmärkningar så nekar de mig boende. Jag har nog ringt närmare ett 20-tal olika, och alla har sagt nej, säger Kurt som också är öppen för att lämna Kumla om han blir tvungen.

– Häromdagen ringde jag en fastighetsägare upp i Kiruna bara för att testa. Men det var samma där – så fort de fick höra att jag hade betalningsanmärkningar så blev det blankt nej.

Så Kurts främsta önskan är fortsatt att få hjälp av kommunen med ett andrahandskontrakt. Skulder till olika långivare regleras alla via Kronofogden, som drar ett belopp varje månad. Den disponibla inkomsten räcker till en hyra.

– Jag kan ju stå för en lägenhet med de pengar jag har. De behöver bara ha kontrakt med mig tre månader eller ett halvår. Sköter jag mig så kan ju socialförvaltningen släppa mig sedan, säger Kurt.

Annons