Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnerstaskolan är en viktig resurs för framtiden

Annons

Det är och blir allt viktigare att en samhällsskyddande beredskap kan upprätthållas när det gäller den basala livsmedelsförsörjningen på lokal nivå. Också nödvändigt att mer livgivande arbete i den gröna sektorn kan skapas och utvecklas i regionen.

Vi ställer frågan till tjänstemän och politiker i Örebro kommun: Hur ska resursen Kvinnerstaskolan i sammanhanget nyttjas och i ett framtida hållbarhetsperspektiv utvecklas? En fråga som också kan ställas till Region Örebro län och Länsstyrelsens ansvariga samhällsplanerare, samt till Universitetets professorer och forskare.

Kvinnerstaskolan med sin agrara profil utgör i sammanhanget en tillgång för framtiden.

Hur ser ansvaret ut för den, för hela samhället så viktiga aktiviteten, bruka jord för livsmedelsförsörjning och likaså den basala kopplingen till FN:s globala mål om hållbar utveckling.? Särskilt mål 12, hållbar konsumtion och produktion och mål 15, ekosystem och biologisk mångfald. Kvinnerstaskolan med sin agrara profil utgör i sammanhanget en tillgång för framtiden. En tillgång som naturligtvis på många kreativa sätt måste och kan utvecklas. Där kan skapas ett centrum för experimentell verksamhet, demo-anläggningar, forskning och mångfaldigt lärande inom hela kedjan ”Från jord till bord” och framtidsansvaret att bruka och vårda den natur vi alla är en del av.

Vi medborgare, i den mån vi bryr oss, hör rykten, falska eller sanna, om skolan där ute i Axberg, Kvinnersta naturbruksgymnasium. Den kommunala resursen som håller på att förstöras, långsamt avvecklas, när den som mest behövs. När skapandet av ökad självförsörjning och flera i meningsfullt arbete för en hållbarare framtid måste prioriteras.

Vi har inte råd att slösa bort skolans framtidsmöjligheter.

Upp till svar kommunens förvaltare !

Svara oss alla. Särskilt de organisationer och nätverk som ännu så länge i stum avvaktan ser och hör det dystra mumlet, ryktena om skolan. Gäller inte minst Örebro läns Småbrukare, länets Ekologiska lantbrukare och Örebroregionens LRF- avdelningar. Också andra aktörer finns på listan tålmodigt väntande på svar. Och var står Agro Örebro i sammanhanget, projektgruppen för arbete med att stimulera utveckling av den livsviktigaste näringsgrenen i Regionen?

Kvinnerstaskolan är en mångfasetterad resurs att utveckla till ett kreativt Centrum för hållbar bygdeutveckling med utbildning för samhällsskyddande och hälsofrämjande arbete i linje med FN-s mål 12 och 15. Inte minst en mycket viktig byggsten i planen: ”Vårt hållbara Örebro”. Vi har inte råd att slösa bort skolans framtidsmöjligheter.

Kurt Gustafsson

Framtiden i våra händer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel