Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnodominerade yrken: Glöm raster, jobba gratis och räkna inte med nån semester

Hur ser det ut på våra olika arbetsplatser? Ett patientnära vårdjobb innebär oftast att du inte kan ha din rättmätiga lunch i lugn och ro. Du måste alltid vara på alerten. Detsamma gäller fikaraster.

Ofta krävs i kvinnodominerade yrken att man ska jobba gratis. Är det konstigt att kvinnor i dessa yrken har en lägre pension när de jobbar många timmar gratis varje vecka? Vad blir inte det ett helt arbetsliv?

Om någon av personalen behöver göra tandläkarbesök eller dylikt måste kollegor mäkta med arbetsbelastningen. Att få ledigt när man behöver det är bara att glömma.

Räkna inte med semester, du blir bara besviken.

Föräldraveckan? Tillåt mig skratta. Den är inte till för vård- och omsorgspersonal, det är ett som är säkert. För där är det efter verksamhetens behov som gäller och den är inte så generöst tilltagen att det skulle vara möjligt.

Kontor sätter på telefonsvarare. Löpande band stängs av. Byggarbetare stänger av sina maskiner. En dagisfröken sitter med ett ledset barn i knät. Tack och lov har vård- och omsorgspersonal ofta hög arbetsmoral med samvete gentemot andra människor.

För ett mer jämställt samhälle:

1. Heltidsarbeten inom vård och omsorg ska arbetstidsförkortas med 30 timmar på 4 veckor.

2. Grundbemanningen ska ligga på den nivån att man kan få ledigt med kort varsel utan att det drabbar kollegor med orimlig arbetsbörda.

3. En självklarhet att kvinnodominerade yrken ska ha betalt för arbetet de utför.

För jämställdhet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel