Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna är långt ifrån fria

Tänk om vi människor hade en kvinnlig profet, vad skulle hända då? Hur skulle människor reagera? Kunde den kvinnliga profeten sätta punkt för diskussionen kring Eva och äpplet i paradiset? Då skulle man inte lägga skulden på kvinnor i många frågor i livet.

Oavsett vad gamla civilisationer, religioner och kulturer har sagt om kvinnor, från att man trodde att kvinnan var orsaken till syndens uppkomst till att kvinnor skapats för att ta hand om barn och familj i hemmet, har kvinnorna genom många år kämpat för att bevisa att det är de som är andra halvan av samhället och inget samhälle kan utvecklas om kvinnorna inte är fria.

Den 8 mars är en speciell dag. Det har gått hundra år sedan man firade åttonde mars som en symbol för kvinnornas kamp för jämställdhet och rättvisa.

Men hundra år är en lång tid och fortfarande återstår mycket, fortfarande har många män svårt att lämna makten. Kvinnor misshandlas, våldtas, säljs, trakasseras och en del män ser på dem som objekt och inget mer.

Den 8 mars ger hopp till de kvinnor som inte vågar vara ute på gatorna när det blir mörkt och till de tonårstjejer som är offer för gamla traditioner och till de kvinnor som blir trakasserade på jobbet. Tillsammans kan man besegra alla de hinder som står framför mänskligheten eftersom synen på kvinnor i en del mäns ögon inte är synen på mänskligheten.

Det är en mänsklig fråga för oss alla att börja fundera på vad jag kan göra för att män och kvinnor ska kunna leva ett mycket bättre liv, att fundera på varför vi män använder så mycket våld och hur jag ska göra för att våra barn ska få det bättre när det gäller respekten för varandra.

Om livet är en vas, då är kvinnorna blomman och en blomma till frun, sambon eller älskarinnan på åttonde mars, visar att det är många män som står upp mot våld mot kvinnor, att man visar stöd för kampen för jämställdhet.

Örebro

Rebaz Ismail

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel