Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna skickades tillbaka till Sverige

Avvisningen av Amireh Alirezaei och hennes dotter Zeinab Zavvar avbröts i Frankfurt och de både kvinnorna skickades tillbaka till Sverige. Det var den information pastorn Ingemar Larsson fick efter en katt-och-råttalek på Frankfurts flygsplats på fredagskvällen.

Ett 40-tal demonstranter hade mötte upp på Landvetters flygplats för att protestera mot avvisningen av Amireh och Zeinab, som anser att de hotas av dödstraff om de sänds tillbaka till Iran.

Ingemar Olsson, deltidspastor vid Ängebykyrkan i Fellingsbro, var med på planet från Landvetter till Frankfurt. Har har engagerat sig i kvinnornas öde och kämpat för att de ska få stanna i Sverige, bland annat sedan de konverterat till kristendomen och kan av det skälet riskera dödsstraff i Iran.

Inte mot sin viljaHan såg aldrig de båda kvinnorna på Landvetter och vet inte om de alls fördes fram till Lufthansaplanet av gränspolisen. Men klart är att de inte skulle ha tagits ombord mot sin vilja.

Lufthansa har som enda flygbolag en konsekvent policy att kaptenen ska fråga alla avvisade som ska ombord om de reser av fri vilja. Om de inte gör det tas de inte ombord.

Ingemar Olsson talade med de båda kvinnorna på mobilen när de satt i polisbilen på väg till Landvetter. Men de kom aldrig fram och Josefine Arrenius, som deltog i förberedelserna till demonstrationerna på Landvetter, befarar att gränspolisen, kan ha valt en annan flygplats för att undgå uppmärksamhet, till exempel Köpenhamn.

Ingemar Olsson berättar om scener ombord på planet som gjorde honom rörd. De övriga passagerarna fick veta att de två kvinnorna skulle deporteras till ett ovisst öde i Iran.

Passagerare protesterade- En kvinnlig passagerare ställde sig upp och protesterade. Hon deklarerade att hon inte tänkte följa med om de båda kvinnorna skulle tvingas ombord och uppmanade övriga passagerare att reagera. Fler och fler följde hennes exempel och till slut blev det en fantastisk manifestation.

- Jag uttryckte min beundran och tacksamhet och eftersom jag hade prästkappan på mig höjde jag händerna och sa ”Good bless you”.

NA fick senare kontakt med Ingemar Olsson när planet landat i Frankfurt vid 16-tiden. Därifrån var kvinnorna bokade på ett plan till Teheran med avgång 18.10. Han väntade vid gaten för att förvissa sig om att kvinnorna inte transporterats dit med någon annan flight.

Strukist från listaKort före avgång fick han veta att de strukits från passagerarlistan. Och när planet lyfte fanns de inte ombord, i vart fall inte via gaten.

Men en stund efter att planet lyft fick han syn på Amirah och Zeinab bakom en glasdörr, men de såg inte honom. Poliser, både i uniform och civilklädda, cirkulerade i terminalen och gjorde Ingemar Larsson så misstänksam att han väntade trots att planet till Teheran lyft. Det var då han fick se kvinnorna.

Hur de transporterats till Frankfurt är okänt, men en svensk gränspolis gav sig till känna för Ingemar Olsson och berättade att kvinnorna skulle föras tillbaka till Sverige.

- Jag litar på honom. Jag tror det är vårt bombardemang mot Lufthansa avgjorde saken. Vi påminde energiskt bolaget om deras egen policy, att inte ta tvingade passagerare ombord. Och när de såg en präst stå och bevaka händelseförloppet gav de nog upp.