Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna som investerar är fria

Staten är inte den aktör som upprätthåller jämställdheten. När S-studenter påstår att ”avanzafeminismen” är dålig för att varje kvinna inte har möjlighet att investera och spara ihop ett kapital vänder sig första och andra vågens feminister i graven. Svaret på kvinnors ekonomiska ojämställdhet beror på pappa staten.

Att vissa kvinnor väljer att utbilda sig, investera eller söka sig till mer välbetalda yrken är något vi är väl medvetna om. Vissa kvinnor kommer behöva hjälp och stöd av samhället vilket de som behöver absolut ska få. Politik ska finnas där för dem som är mest utsatta. Socialdemokraterna skapar politik för medelklasskvinnor som redan har det bra. Familjeveckan, friår och flerbarnstillägg även för välbärgade familjer.

Kvinnor som själva kan försörja sig är kvinnor som kan lämna en våldsam relation utan att bli ekonomisk lidande.

Att familjer lägger in barnbidraget på privata investeringssparkonton är inget socialdemokraterna har problem med. Däremot framgångsrika investerande kvinnor gör sig inte friare, de kommer minsann aldrig kunna krossa patriarkatet med sina ISK konton. Det går inte att fondspara omkull patriarkatet, men det går att fondspara individen fri från maktordningen. Att glömma bort pengarnas roll i könsmaktsordningen är naivt.

ISK- feminismen är bra, det är ett sätt för kvinnor att göra sig ekonomiskt oberoende. Kvinnor som själva kan försörja sig är kvinnor som kan lämna en våldsam relation utan att bli ekonomisk lidande. Kvinnor som kan starta egna företag. Kvinnor som kan slå sig fria och krossa glastaket.

Titta på vilken politik som ökar jämställdheten. Sänkt skatt bland låg- och medelinkomst yrken, arbetsgrupper där kvinnor är en majoritet. Ökad möjlighet att specialisera sig inom vårdyrken där vi vet att många kvinnor arbetar. Hårda tag mot hedersförtryck. För att de kvinnor och flickor som utsätts får möjlighet att ansvara om sina egna pengar, arbeta och studera. Sist men inte minst en individualiserad föräldraförsäkring. Den idag har den största upphävande inverkan på kvinnors löneutveckling

Först när pengar förstås som en del av en könsmaktsordning snarare än ett uttryck för kvinnors bristande ekonomiska ansvarstagande, går det att förändra dessa mönster i grunden. Att kritisera de kvinnor som väljer att investera de pengar de har kvar i slutet av månaden är hyckleri. S-studenter borde fråga sig hur man gör det möjligt för fler kvinnor att uppnå ekonomisk självständighet inte kritisera de kvinnor som försöker. S-studenter sätter fingret på rätt problem men drar fel slutsats.

Karin Mäki-Kala

Liberala Studenter Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel