Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvitto och bilder i efterhand blev fel

Jakob tyckte att han gjorde det förskringsbolaget bad honom om, men det slutade med att polisanmäldes för bedrägeri. Han har nu varit på förhör.

Annons

Jakob anmälde i oktober 2013 till försäkringsbolaget att han blivit bestulen på en uppsättning däck med fälgar, en barnvagn och en borrmaskin då han haft inbrott i sitt källarförråd.

– Det gjordes inbrott i elva förråd på gatan där jag bor samma dygn, säger Jakob.

Det som stulits var köpt på Blocket och Jakob saknade kvitton. Försäkringsbolaget bad honom att i efterhand skicka in handskrivna kvitton samt bilder på sakerna. Jakob berättar att han vid tillfället för försäkringsbolagets förfrågan, uppgav för dem att han inte visste det exakta köpdatumet för däcken och att han inte hade bild på borrmaskinen.

Jakob skickade skrivna kvitton och bilder till försäkringsbolaget på samtliga saker. På det skrivna kvittot för bildäcken med fälgar berättar han att han tog ett datum han trodde stämde ungefär. Bilden på borrmaskinen tog han från en annons på Blocket, med en borrmaskinsbild av rätt borrmaskinsmodell.

Försäkringsbolaget hörde av sig och berättade att de inte ville ge några försäkringspengar till Jakob, då det skrivna kvittot på bildäcken hade ett senare datum än den inskickade bilden med samma bildäck.

Försäkringsbolaget ansåg också att Jakob hade sagt att han hade en bild av sin borrmaskin, och att det var konstigt att han tagit en bild av en borrmaskin från en existerande annons på Blocket och skickat in. Jakob uppger att han från början sagt till försäkringsbolaget att han inte hade en bild av den egna borrmaskinen och därför hade varit tvungen att hitta en bild.

Försäkringsbolaget polisanmäler Jakob i mars 2014 för försök till bedrägeri.

– Jag har försökt göra det som försäkringsbolaget bad mig att göra. Och jag berättade från början att jag inte visste datumet för bildäcksköpet samt inte hade en egen bild på borrmaskinen, säger Jakob.

Han är nu misstänkt för försök till bedrägeri och var på förhör hos polisen för någon vecka sedan. Försäkringsbolaget vill ha 4 500 kronor i ersättning för utredningskostnader om ärendet går till tingsrätten.

Fotnot: Jakob heter egentligen något annat.

Annons