Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan leder till fastighetsskador 

Kylan har slagit klorna i kommunens fastigheter. Sönderfrusna ledningar och vattenskadade aggregat har lett till stora, kostsamma skador.

Den rekordkalla kylan har skapat stora driftproblem i flera fastigheter i Kumla, däribland Djupadalsbadets omklädningsrum.

– Vi har haft sönderfrysningar av värmesystem och vattenledningar. Vi började märka det i och med köldknäppen som kom i mitten av december, berättar fastighetsteknikern Fredrik Klarin.

När det har blivit varmare är skadorna ett faktum. Då smälter isen och proppar lossnar i rör och ledningar. Det är fallet i damernas omklädningsrum vid Djupadalsbadet. Lokalerna har blivit vattenskadade på grund av sönderfrusna vattenledningar. Cirka 700 kubikmeter vatten har läckt ut. Under torsdagen var bland andra snickaren Magnus Waltersson på plats i damernas omklädningsrum för att riva ur isolering och annat fuktigt material ur taket. Där har elskåpet förstörts av vattenskadorna och måste bytas ut.

– Vi river dän alla väggar på insidan och så får vi se hur stora skadorna är. En del kanske går att torka, säger Fredrik Klarin.

Hur många fastigheter som skadats och vilka kostnader det rör sig om är oklart.

– Vi har problem på skolor, dagis, äldreboenden, ja hela registret. Vi prioriterar dagis och skolor, säger Fredrik Klarin.