Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan orsakade vattenläcka

Kylan har gått hårt åt vattennätet. Främst i anslutningarna till fastigheter, men även inne i husen. Däremot har det varit få läckor på själva distributionsnätet.
Natten mot måndagen började forsa vatten efter en läcka på Dalvägen i Lindesberg.

Annons

Under gårdagen var personal från Bergslagens kommunalteknik på plats.

– Vi ska försöka komma åt läckan så snart vi kan. Problemet är att det är en meter tjäle i vägarna. Där har snön inte isolerat som på annan mark, säger Kjell Karlsson på BKT.

Under måndagen förbereddes en grävning genom att lägga ut så kallade kolbäddar för att tina marken. Hur fort det skulle gå att få bukt med tjälen var oklart. Under tiden låter man vattnet vara på i mindre omfattning så att de boende inte ska stå utan.

Annars har vattennätet klarat sig bra i kylan. Förutom läckan på Dalvägen finns det en på Gruvgränd i Frövi.

– Vi har haft betydligt fler larm om sönderfrusna vattenmätare. Både hos privata fastighetsägare och andra.

Också rörfirmorna har känt av kylans följder. På Lindesbergs VVS har de haft mellan 15 och 20 samtal varje dag där folk ber om hjälp.

– Nu åker vi bara på det akuta, om folk inte har värme eller vatten, berättar Eva Karlkvist.

Det handlar mest om isproppar och om värmepumpar som inte orkar hålla varmt när temperaturerna sjunker under 20-gradersstrecket. När elpatronerna ska stötta med kompletteringsvärme räcker kapaciteten inte till. Många har inte heller säkrat upp tillräckligt.

På Storå Rör har man fullt upp. Alla schemalagd installationer har skjutits på framtiden och hela arbetsstyrkan är ute på akuta jobb.

–  Men det värsta kommer. När det börjar tina upptäcks läckorna, säger Stefan Olsson Arrestad.

Annons