Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan byggs ut för 2,6 miljoner kronor

Bygglov har beviljats för att bygga ut Ljusnarsbergs kyrka. Beräknad kostnad för projektet är 2,5 till 2,6 miljoner kronor.

Kyrkan i Kopparberg behöver ha toaletter som är tillgängliga för människor med funktionshinder. Så är inte fallet just nu. Därför ska kyrkan byggas ut.

– Att bygga till kyrkan, som är från 1630-talet, kan man ha synpunkter på och jag har själv uttryckt tveksamhet. Men länsantikvarien har varit stenhård med att vi inte får göra några förändringar i kyrkorummet. Därför måste vi i stället bygga till kyrkan, berättar kyrkorådets ordförande Sivert Bäck (C).

Det ska bli en tillbyggnad på 26,5 kvadratmeter. Där ska en godkänd handikappanpassad toalett byggas, samt brudkammare och materialförråd.

– Vi håller på med upphandlingar just nu. Vi har tagit ett beslut att tillbyggnaden ska kosta församlingen maximalt 1,5 miljoner och med kyrkobyggnadsbidraget och den kyrkoantikvariska ersättningen beräknar vi att vår del hamnar på högst 1,2 miljoner kronor.

Så fort vädret tillåter är ambitionen att nybygget ska starta. Tillbyggnaden placeras intill porten mot Kyrkbackskolan. Det blir en entrédörr utanför samt innerdörr mellan kyrka och tillbyggnad. Nybygget planeras stå klart innan årsskiftet.