Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan ska vara en öppen solidarisk folkkyrka och en röst ut i samhället

Den 12 april valdes jag till ordförande i Kyrkorådet av Kyrkofullmäktige i Nora Bergslagsförsamling. Några veckor senare till ordförande i Arbetsutskottet. Ett uppdrag jag är stolt att få axla.

Kyrkan angår oss alla, oavsett medlem eller inte. Kyrkan är en öppen solidarisk folkkyrka och ska vara en röst ut i samhället. Kyrkan ska få människor att växa. Ett ansvar i Svenska kyrkan förpliktar, oavsett vilken nomineringsgrupp man tillhör. Jag tillhör Socialdemokraterna. Till vardags jobbar jag inom lokalvård.

Svenska kyrkan har cirka 5.8 miljoner medlemmar, ansvarar för 1329 församlingar i Sverige och 31 utomlands, samt förvaltar 3400 kyrkor. Det är beslutsfattande inom denna gigantiska organisation som vi röstar om på valdagen den 19 september 2021. Hur Svenska kyrkans budget ska användas och vilken typ av verksamhet den ska bedriva bestäms av förtroendevalda och deras beslut påverkar inte bara medlemmarna utan samhället i stort.

Hot och påhopp hör inte hemma i den kyrka jag vill tillhöra

Det här är min första mandatperiod som kyrkopolitiker. Blev ordinarie ledamot i Kyrkofullmäktige under 2020. Mitt första möte som ordinarie ledamot blev en blandad upplevelse. Jag möttes i församlingshemmet av två säkerhetsvakter. Trodde det berodde på pandemin och risk i samband med de restriktioner som fortfarande är vår vardag. Jag hade fel. Det handlade om rädsla och hot. Det hade gjorts en riskbedömning att det behövdes vakter.

Hot och påhopp hör inte hemma i den kyrka jag vill tillhöra. För mig är värderingar och värderingsdiskussioner viktiga och jag tar demokratin på största allvar.

Jag ska inte orda om allt som skrivits och kommenterats bakåt i tiden. Jag kommer att se framåt. Kyrkorådet ska jobba framåt. Vi står sannolikt inför förändringar som kräver ett stabilt och modigt kyrkoråd. Ett kyrkoråd som vågar diskutera och fatta viktiga beslut, även obekväma, och följa demokratiska beslutsregler. Kyrkorådet kan inte fastna i historien. Kyrkorådet måste se framåt. Det är ett ansvar som vi ledamöter har fått och måste ta.

Medlemmar har rätt till inflytande.

Kyrkan är Sveriges största organisation och kyrkopolitiken täcker så mycket. Vi ska vara måna om arbetsmiljön, det inkluderar även hur vi ledamöter uppträder. Vi kan påverka upphandlingar. Det finns en nationell klimatstrategi antagen. Diakonal verksamhet, musik, föreningslivet, sommarjobb, största skogsförvaltaren, historia, att kunna vara med och förvalta fastigheter, undervisning, mission, lika rättigheter, för att nämna några områden. Viktiga frågor på alla nivåer och även lokalt.

Medlemmar har rätt till inflytande. Den som inte är medlem har rätt att ta del av den verksamhet som erbjuds.

Kyrkan angår oss alla, medlem eller inte. Vi är faktiskt systrar och bröder oavsett. Minska trösklarna, det är min syn på en öppen solidarisk kyrka.

Kyrkan ska vara en röst utåt, inte bara inåt

Ulla Bergström

ordförande i Kyrkorådet Nora Bergslagsförsamling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel