Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkogårdar och gravstenar måste vara säkra

Svar

.. till ”Örebroare”, NA 6 april.

Jag delar din frustration över den person eller de personer som vandaliserat gravstenar på Almby kyrkogård. Men Örebro kyrkogårdsförvaltnings arbete med att kontrollera gravstenar handlar om något helt annat. Vi har, likhet med alla kyrkogårdsförvaltningar i Sverige, en skyldighet att kontrollera att de gravstenar som finns på kyrkogårdarna är säkert förankrade och inte riskerar att skada någon. Vart femte år kontrolleras att stenarna klarar en belastning på 35 kg och att de dubbar som finns är godkända. I Örebro väljer vi oftast att lägga ner de stenar som inte klarar belastningen. Stenarna läggs då med texten uppåt intill graven. Vi kan även välja att tillfälligt säkra stenen om det är svårt att lägga ner stenen – och vi hör alltid av oss till berörda anhöriga.

Vi kan inte låta en sten som vi vet inte är säker stå kvar utan åtgärd. Att våra kyrkogårdar ska vara säkra för både besökare och personal är viktigt för oss och vi tar arbetet på stort allvar. Om du har fler frågor runt detta eller runt just er gravsten, hör gärna av dig till Kyrkogårdsförvaltningen genom att ringa 019-15 45 60.

Per Gustafsson

kyrkogårdschef, Örebro kyrkogårdsförvaltning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel