Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkorådets ordförande i Örebro pastorat får orimligt hög ersättning

Annons

I tolv år har Timmy Leijen (S), kyrkorådets ordförande i Örebro pastorat, haft en orimligt hög ersättning, högst i hela Sverige. Hans ersättning på över 300 000 kr per år (2017) är till och med högre än de av Örebros kommunpolitiker som bär ett större ansvar.

Låt oss jämföra kyrkans och kommunens högsta politiker: Timmy Leijen hävdar att han arbetar högst en och en halv dag i veckan, cirka 30 procent. För det får han 25 000 kr i månaden, motsvarande en full månadslön på 83 300 kr. Kommunstyrelsens ordförande i Örebro, Kenneth Nilsson (S), ersätts med 65 400 kr (2018) per månad.

Leijen ansvarar för en verksamhet med 300 anställda och 200 miljoner i omsättning. Nilsson är ansvarig för 12 000 anställda och en omsättning på 7 miljarder. Ändå har kyrkans ordförande jämförelsevis 18 000 kr mer i månadspeng.

Alla förtroendevalda skall ha rätt till skälig ersättning. Men kommunens politiker har ett tak motsvarande arvodet för en riksdagsledamot. Något sådant tak finns inte inom Örebro pastorat vilket väcker frågan om god ekonomisk hushållning.

Vi vet vad Jesus sade till de giriga och laglärda: Ge de fattiga vad som finns på era fat, så blir allt rent för er (Lukas 11:41).

”Aktiv medlem i Svenska kyrkan”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel