Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkstall med många möjligheter

Under hösten och vintern har det nya kyrkstallet vid Lerbäcks kyrka rest sig ur jorden. Förutom ändamålsenliga lokaler för vaktmästargänget, innehåller det en fin lokal där anhöriga kan säga ett sista farväl till en avliden släkting.

När NA sist besökte gårdsplanen bredvid Lerbäcks kyrka låg rivningsmassorna efter det gamla garage- och förrådshuset som ett plockepinn i en hög. På ett halvår har det nu byggts upp ett 36 meter långt hus med massor av dörrar – och massor av bra utrymmen för församlingspersonalen, som garage, tvätthall, verkstad, omklädningsrum och matsal.

– Det är ett lyft på många sätt! Det blir en mycket bättre arbetsmiljö för våra anställda, säger kyrkoherde Hans-Eric Hägg.

Extra stolt är han och Anders Björkegren, arbetsledare för vaktmästarna, över den nya bisättningsavdelningen. Där kan man enkelt ta in sex kistor, som sedan kan rullas in i visningsrummet. Intill det finns ett väntrum för anhöriga.

– Det kan ibland vara en chock för dem att se den avlidne, och då är det bra om de kan gå ut i väntrummet en liten stund, och sedan komma in igen. Förut fick man gå ut på backen och vänta, säger Anders Björkegren.

Lokalen är neutralt utformad utan kristna symboler så att den även ska gå att använda vid borgerliga begravningar. Hans-Eric Hägg ser också möjligheter att använda den vid andra ceremonier i mindre skala, som vigsel eller dop.

Kostnaden för det nya kyrkstallet landade runt 5,8 miljoner, men Anders Björkegren tror att det ändå blev relativt billigt med tanke på lågkonjunkturen.

På söndag invigs lokalerna efter högmässan med tal av Nils Cederlöf och öppet hus för nyfikna församlingsmedlemmar.