Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Valfrihet och jämställdhet

För mig som liberal är det viktigt att människor har valfrihet. Denna valfrihet kommer med vissa krav men när man ställer krav på idrottsutövares klädsel (läs kvinnliga idrottsutövare) då är det en värld som jag och många med mig inte kan ställa sig bakom.

Det sitter kommittéer, till exempel Europeiska Handbollsförbundet (EHF) och bestämmer över huvudet och utan samråd med idrottarna, klubbarna eller landslagen vad idrottarna måste ha på sig. De tävlande blir hotade med böter och avstängning/diskvalificering om de har andra mått på kläderna än vad kommittén bestämt.

Jag undrar till exempel vad det finns för evidens för att beachhandboll blir bättre av att man tvingas spela i bikini och inte kan ha till exempel taits? Men det har en kommitté bestämt att man som kvinna måste ha. Ur kommitténs regelverk: ”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”.

Vi är långt ifrån det valfria och jämställda samhälle jag vill leva och verka i. Vill man spela i bikini och topp eller andra tävlingskläder som funkar för denna sport så måste man få välja detta själv. Det är helt fel att en kommitté hotar med böter och avstängning/diskvalificering om man väljer själv.

Det tycker även Norge, Sverige, Danmark och Frankrikes handbollsförbund som har skrivit till Europeiska Handbollsförbundet. De påtalar orimligheten i dessa klädkrav men hittills utan att reglerna ändrats. Landslags- och klubbkläder ska självklart inte bestämmas av kommittéer som verkar välja klädernas utseende före funktion.

Jag som liberal ställer gärna upp i denna kamp vilken dag i veckan som helst. Jag är själv aktiv i styrelsen i en ungdomsförening och skulle skämmas om jag skulle behöva presentera ett matchställ som består av minimalt med kläder ungdomar inte vill ha och att föreningen kommer att få böter om de har några andra kläder på sig.

Nej, låt oss alla hjälpas åt att lyfta på de stenar som dessa kommittémedlemmar kommer ifrån så de kan krypa tillbaka och göra om och göra rätt. Skicka med dem en läxa om hur man agerar jämlikt och med respekt.

Tommy Sjöstrand

Liberalerna Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel