Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ladugård rasade över djur

Ett tak till en ladugård i Vallby mellan Östansjö och Vretstorp rasade vid halv fem-tiden.

Annons

- En stor del av ladugården här har rasat ihop. 30 kor blev instängda, säger NA:s reporter Stefan Ignell, på plats i Vallby.

- Det är en väldigt lång byggnad som rasat. Byggnaden har liksom vikt sig åt sidan. Taket har hamnat utanför ena långväggen.

Två får fick man ut från byggnaden ganska fort. Genom ett fönster kunde man se att åtmintone tio nötkreatur var oskadade. Det befarades att flera djur kunde ha blivit skadade eller ligga döda under rasmassorna.

Med hjälp av en lastmaskin röjdes brädor och annat bråte bort innan dörren in till ladugården kunde öppnas.

-  Och utanför ladugården byggde en tillfällig inhägnad där man kunde samla in djuren när man fått ut dem. Även fordon och maskiner användes för att få till en inhägnad.

- Den del av ladugården där dörren finns är byggd av tegel och är intakt. Där finns det nog ingen rasrisk.

Vid halv sju-tiden började man släppa ut djur.

- Det är både kor, tjurar och små kalvar. De tar ut djur ett i taget. Fem har släppts ut nu - och jag har precis fått uppgifter om att alla djuren inne i den hoprasade ladugården har klarat sig, rapporterade Stefan Ignell.

- Ja, det stämmer med de uppgifter jag har också, bekräftar Thomas Petersson, inre befäl vid Nerikes Brandkår. Innertaket till den del av byggnaden där tjurar, kalvar och kor var, verkar ha stått emot när ytterväggar och yttertak rasade.