Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laga dem – så utvecklas området

Jag har tjatat om det. Jag har skrivit om det gång på gång. När fönsterrutor i utsatta områden pangas så ska de lagas. Inte efter en månad. Inte efter en vecka. Helst dagen efter. Om de krossas igen i nästa vecka, så ska de lagas igen. Och igen. Och ännu en gång, om det skulle behövas. Det är en av de åtgärder som krävs om området ska lyfta.

Det har betydelse! Inte bara för trivseln för dem som går förbi just den dagen, utan också för områdets långsiktiga utveckling. Nu finns det forskningsstöd för det. Debattören Nima Sanandaji har forskat vid Chalmers, Kungliga Tekniska Högskolan och vid universitetet i Cambridge.

– Skapar vi mer trygghet genom poliser, trygghetsvakter – om vi ser till att det är mindre graffiti, färre glasrutor som förstörs så har det faktiskt en markant påverkan på företagandet, på jobbskapandet och på hur attraktiva centran är, säger han.

När ”förorter” eller ”utsatta områden” diskuteras brukar det talas om att vi ska vidta åtgärder så att fler fler kommer i jobb. Då minskar utanförskapet och brottsligheten.

Men vardagsbrotten fungerar också som en spärr mot just fler jobb och ekonomisk utveckling.

Vi kan inte vänta med att ta itu med småbrottsligheten för att vi hoppas på att området ska lyfta ekonomiskt någon gång om två, tre eller fem år. Varje pangad ruta och varje gång narkotikaförsäljning syns på torget, så blockerar det utvecklingen av området.

Nima Sanandaji hänvisar bland annat till forskning som publicerats i tidskriften Science.

– De ser till att det blir graffiti, de förstör fönstren. Då ser man att det påverkar allmänhetens benägenhet att skräpa ner, att bry sig om lagar, att vara trevlig eller att inte vara trevlig – allt det där påverkas jättemycket av spruckna fönster.

– I Sverige talar vi mycket om vad vi ska göra för att få i gång företagande och jobbskapande. Vi pratar om regelverk, utbildning och skatter. Allt det där är superrelevant.

– Men en sak missar vi konsekvent. Det är att otrygghet, brottslighet, vandalism och snatteri påverkar företagandet. Det påverkar andelen människor som satsar på företagande. Och givetvis påverkar det jobb och företagande som allra mest i utanförskapsområden.

– Se på Globaliseringsrådet. Det var jättemånga forskare som tog fram flera hundra sidor om hur vi förbättrar Sverige. Men det här missade de.

Jag cyklade förbi Oxhagens centrum för någon månad sedan och kunde se de trasiga rutorna.

Den dåliga nyheten är att det såg ungefär likadant ut när jag cyklade förbi flera veckor senare. Den goda nyheten är att det går att göra något åt.

– Den positiva sociala spiralen kan man stimulera på alla håll. Du kan stimulera den genom att minska vandalism och brottslighet. säger Nima Sanandaji.

Det räcker givetvis inte med att laga pangade rutor i Oxhagen. Men det är en av de faktorer som ofta underskattas när vi talar om ”utsatta områden”.