Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låga elpriser kan bli höga

Elpriserna är rekordlåga men kan snart skjuta i höjden igen
– Är man osäker inför vintern kan man fundera på att binda sitt elpris, säger Mats Brengdahl, rådgivare på Energicentrum i Örebro.

Finansoron i världen har lett till sjunkande bränslepriser. Priserna på elbörsen, som ligger till grund för det rörliga elpriset, har mer än halverats på en vecka. Och vattennivåerna i magasinen närmar sig historiskt höga nivåer på över 90 procent.

Det innebär att nederbörd som kommer som regn inte kan lagras utan det vatten som turbinerna kan svälja blir el och resten spills förbi stationerna. Så trots att sex av tio kärnkraftsreaktorer står stilla producerar Sverige nu mer än det egna behovet.

Mats Brengdahl, rådgivare på Energicentrum i Örebro, spår att elpriserna snart höjs igen.

– Man kan aldrig säga säkert, men generellt går priserna upp till vintern, säger han.

Kan bli som ifjol

Lucas Lundin, kommunikatör på sajten Insplanet som förmedlar elavtal, räknar också med att priserna höjs.

– Både de rörliga och bundna priserna ligger lågt jämfört med förra året, det kommer inte att hålla i sig. Om det vill sig illa seglar det iväg lika mycket som förra vintern, säger han.

Det finns tre olika varianter av elpriser: fast, rörligt och tills vidare.

– Tillsvidarepriset är det absolut dyraste man kan välja. Första steget är att undvika det priset, sedan finns en hel uppsjö varianter av avtal att sätta sig in i, säger Mats Brengdahl.

Konsumtionen måste minska

Han påpekar även att elkonsumtionen måste sänkas på lång sikt. Det kan handla om enkla saker som att byta till lågenergilampor, och inte låta elektronik stå på stand by.

Sverige delas från och med den 1 november in i fyra elområden. Det betyder att man får betala olika priser på el beroende på var man bor. Örebro ligger i område 3 tillsammans med Stockholm. I det området kommer priserna antagligen att stiga eftersom förbrukningen är högre än produktionen. Allra dyrast blir det i Skåne som ligger i elområde 4.