Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget förbättrat på Vialundskolan

Läget är förbättrat, men inte bra. Så kan man sammanfatta situationen på Vialundskolan, som i höstas fick löfte om extra personalresurser efter flera protester.

Annons

Personalen på Vialundskolan begärde under höstterminen flera gånger förstärkning, men fick avslag av förvaltningen som inte hade några mer pengar att skjuta till.

Örjan Lindqvist, lärare på Vialundskolan och ordförande i Lärarnas riksförbund i Kumla, gick så långt som till att JO-anmäla kommunen och barn- och utbildningschef Leif Lindström.

JO beslutade rätt omgående att inte gå vidare med anmälan.

– Det hade jag inte förväntat mig heller. Men jag ville ändå prova ett nytt sätt till att uppmärksamma våra bekymmer. Att anmäla till Skolverket har blivit så vanligt att ingen längre höjer på ögonbrynen, säger Örjan Lindqvist.

Och Örjan Lindqvists anmälan fick ändå verkan, då förvaltningen omgående utlovade extra personal till Vialundskolan och Leif Lindström medgav att man med facit i hand borde ha agerat tidigare.

Snart tre månader har nu gått. Någon återkoppling har inte gjorts av Leif Lindström.

– Förvaltningen har gett sitt klartecken till att mer resurser får användas. Sedan är det rektorns ansvar att se till så att det blir så, säger Leif Lindström.

Vid en koll med skolan verkar läget ha förbättras, men fullt ut utnyttjar ännu inte skolan de extra personalresurser på omkring 1,5 tjänst som man blivit lovade av förvaltningen.

Rektor Per Bernestål säger att rekrytering av personal pågår. Just nu annonserar man efter en specialpedagog. Men att hitta en sådan är förenat med flera svårigheter.

– I vårt läge är det svårt, eftersom vi inte har något fast jobb att erbjuda. Löftet från förvaltningen gäller enbart under det här året, säger Per Bernestål som också menar att det under vinterhalvåret, mitt under pågående läsår, allmänt är svårare att rekrytera skolpersonal.

Så det man gjort hittills är att några av den lärarpersonal som jobbar deltid tillfälligtvis har gått upp i arbetstid. Per Bernestål tycker att man redan med det lyckats förbättra situationen på skolan. Samtidigt beskriver han läget som fortsatt ansträngt, inte minst med tanke på att skolan parallellt med sitt löfte om extra resurser liksom övriga skolor har nya besparingar att brottas med.

Även Örjan Lindqvist tycker att arbetsmiljön för både elever och lärare förbättrats något sedan i höstas, även om han fortfarande tycker att det finns mycket övrigt kvar att önska.

– Den hjälp vi fått har ju skett via omfördelning av befintliga medel. Vi önskar egentligen att kommunledningen skulle inse att mer pengar behöver skjutas till för att klara Kumlas skolor på ett bra sätt.

Annons