Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läget kan avgöra hyran

Dubbelt så dyrt för kioskinnehavare i hamnen att hyra mark. Det blir en konsekvens om förslaget på nya regler och taxa för markupplåtelse införs i kommunen.

Det är nästan två år sedan kommunen antog de nuvarande reglerna och taxorna för upplåtelse av kommunens mark. Sedan dess har det dykt upp tankar om möjliga förändringar och förbättringar.

Nu har tekniske chefen Kjell Hedenström arbetat om dokumentet, och det har godkänts i tekniska nämnden. Det återstår dock att klubba igenom det i kommunfullmäktige.

I det nya förslaget blir det dyrare för dem som hyr mark till kioskerna i hamnen. Avgiften höjs stegvis, och 2012 kommer priset att ha mer än fördubblats från i dag, minsta avgift blir nämligen 20 000 kronor per år.

Även för några andra ändamål blir det dyrare, om man vill hyra mark i den så kallade guldzonen, det vill säga runt torget och hamnen i centrala Askersund. För ”silverzonen”, alltså resten av centralorten, blir det dock något billigare. Övriga kommunen kallas ”bronszon” och även där justeras priserna något.

– Det finns en marknadsaspekt på det här. Kommunen kan inte gå ut och dumpa priserna för exempelvis de som hyr glasskiosker. Det blir en obalanserad konkurrenssituation, säger Kjell Hedenström.

En annan nyhet är att det inte längre blir tillåtet med uteserveringar på trottoarer.

– Vi har väldigt smala trottoarer och genom att ha en uteservering tvingar vi folk att gå ut i gatan.

Men den stora knäckfrågan är var restauranginnehavarna ska erbjudas plats för uteservering i stället. Ett förslag som kommit upp är att samla allting i Torgparken.

– Vi måste lösa problemet innan sommaren. Vi jobbar för fullt på det, säger Kjell Hedenström.