Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagningscirkel kallad pryljunta startar i Grythyttan

I en samhälle som präglas av slit och släng plus att prylarna tenderar att bli allt fler vill Sven Wallin slå ett slag för att ta vara på resurserna. En lagningscirkel startar därför på biblioteket i Grythyttan den 6 september.
– Sedan är det roligt att göra saker tillsammans, säger Sven.

Annons

Ett visst mått av idealitet ligger i botten när Sven Wallin drar igång lagningscirkeln i Grythyttan. Att spara jordens resurser och gynna ekonomin tycker han känns bra. Sven kallar träffarna för pryljunta och gör därmed en blinkning åt de kanske vanligare syjuntorna.

Det är en så kallad kamratcirkel som sker i regi av Studiefrämjandet i Örebro län. Cirkeln som sker på kvällstid är kostnadsfri och Sven tar inte ut något ledararvode. Han gör detta för en god sak och för att han själv finner stort nöje i problemlösning.

– Det är roligt att laga saker och bättre än att bara slita och slänga. Upplevelsen är också att i lagningsprocessen föds kreativiteten, idéer till förbättringar eller nya grejer. Det är roligt.

Kanske människor behöver hjälp för att laga något och med grundidén om gemensamma krafter kan målet möjligen nås. Några begränsningar i vilka typer av prylar som kan tas med finns egentligen inte. Storleken har ingen betydelse heller.

– Är det något större kan man ta med problemet och presentera det, så kanske vi kan träffas på en annan plats, i ett garage eller så, vid ett annat tillfälle, säger Sven.

Varannan vecka är tanken att lagningsträffarna ska ske.

Annons