Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lahore är en förgiftad stad

Befinner mig i Lahore under några veckor. Miljöproblemen i denna växande stad, som har större befolkning än hela Sverige, är gigantiska. Just nu är luften mycket dålig på grund av alla avgaser från bilar, rök från fabriker, tegelbruk och från jordbrukare som bränner sina fält. Smoggen ligger som en tung matta över denna tolvmiljonersstad och förhindrar solljuset att tränga igenom. Eftersom det inte regnat på länge blir situationen ännu värre. Vissa dagar håller skolor stängda. Sjuka, barn och äldre uppmanas att inte gå ut. Får höra att Lahore nu är en av världens mest förorenade städer. GeoTV, en lokal tevestation rapporterar om mycket höga nivåer på gifterna och som är direkt skadliga.

Någon dag senare åker jag förbi en flod i Lahore där gifterna från en textilfabrik rinner rakt ut i floden. Några barn springer och leker alldeles intill, där också några enkla bosättningar finns. ”Floden” är inte vilken flod som helst utan en av Lahores många avloppsfloder. Dessa rinner så småningom ut i havet. Stanken är fruktansvärd. Man kan fråga sig varför myndigheterna inte gör någonting? Kanske gör de något, men det är inte enkelt med ett land som har mer än två hundra miljoner människor, så många fabriker över hela landet och avlopp som släpper ut allt utan rening. Plus alla andra utmaningar som korruption, brist på vatten och el, analfabetism, olöst konflikt med Indien, terrorism med mera. Var ska man börja?

”Miljöproblemen” hemma i Sverige förbleknar.

Josef Sjöberg

Lekeberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel