Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarbrist blir valfråga för M

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Läkarbristen i Kopparberg har utvecklats till en valfråga. I kväll har Moderaterna ett öppet möte om läkarbristen i Kopparberg.

Vårdcentralen i Kopparberg har inte haft en fast anställd läkare på två år. Verksamheten där sköts enbart med hyrläkare, så kallade stafettläkare.

Nu kallar Moderaterna till ett möte om läkarbristen i Kopparberg med argumentet att "Det är ohållbart med bara stafettläkare på vårdcentralen. Det vill vi ändra på."

Stora Gården i kväll klockan 18 är plats för mötet. Medverkar gör Ola Karlsson (M), oppositionsråd i landstinget, Hanne Alvner (M), oppositionsråd i landstinget, samt Ulf Hilding (M), oppositionsråd i Ljusnarsbergs kommun.

Moderaterna lägger dessutom ansvaret för bristerna i vården, som M kallar ojämlik vård i länet, på Socialdemokraterna i länet som styr landstingspolitiken. M menar att bostadsort är helt avgörande för vilken vård patienten kan få möjlighet till. Och hyrläkare ger inte någon kontinuitet på vårdcentralerna och dessutom är det en trygghet för vårdtagare att inte alltid träffa en ny läkare vid varje nytt läkarbesök, framhåller Moderaterna i ett debattinlägg som skickats till NA.

I debattinlägget skriver Hanne Alvner och Ulf Hilding bland annat "Primärvård, den vård som erbjuds på vårdcentralerna, är första linjens sjukvård och därför är det så viktigt att alla människor har tillgång till distriktsläkare nära hemorten. Störst behov av att anställa distriktsläkare har Ljusnarsberg, Lindesberg, Hallsberg, Baggängen i Karlskoga samt Varberga och Ängen i Örebro.  I Ljusnarsberg är det extra bekymmersamt. Vårdcentralen har saknat fasta läkare i över två år."

Ökad möjlighet för privatdriven vård ska vara en väg mot minskad läkarbrist i till exempel Kopparberg, anser M.