Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare kan förlora legitimation

En örebroläkare riskerar att bli av med sin läkarlegitimation efter bristande behandling av 13 patienter med misstänkta borreliainfektioner.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som yrkar att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ska återkalla läkarens yrkeslegitimation. Anledningen till yrkandet är att läkaren anses ha varit ”grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke”.

Läkaren har bland annat skickat prover till laboratorium som använder ”bristfälligt validerade metoder”, uppvisat stora brister i journalföringen och heller inte följt svenska riktlinjer och rekommendationer vid behandling av borrelia. Samtliga av de 13 granskade fallen har behandlats med antibiotika längre än rekommenderade behandlingsperioder. Enligt IVO har läkaren utsatt patienterna för en påtaglig risk när denne ordinerat behandling av flera sorters antibiotika i kombination under en längre tid.

Där rekommendationerna anger dagar och veckor har läkaren använt sig av årslånga behandlingar. IVO konstaterar att läkaren varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och att denne uppvisat stor okunnighet i diagnostik och behandling av infektionssjukdomar. Läkaren har dessutom handskats ovarsamt med antibiotika och utsatt patienterna för betydande fara.