Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare misshandlad- för att han var man

En kvinna fick kraftiga blödningar efter en förlossning. När en manlig doktor skulle hjälpa kvinnan såg hennes släktingar rött.
– Han attackerades av maken och fick en spark över ljumsken, säger René Bangshöj.

För snart två veckor sedan, lördag den 6 november, var kvinnan nyförlöst. Efter förlossningen blödde hon kraftigt.

– Det är sådant som kan hända, det är inget konstigt på något sätt, säger René Bangshöj, verksamhetschef på Universitetssjukhusets kvinnoklinik.

Barnmorskan på avdelningen ansåg det viktig att kvinnan skulle få träffa en läkare. När läkaren kom, och det visade sig att det var en man, blev den nyförlösta kvinnans man irriterad. Enligt René Bangshöj skrek mannen att läkaren genast skulle lämna rummet. Läkaren gick ändå fram till kvinnan, och då blev han attackerad av mannen.

– Sedan kom brorsan in och attackerade läkaren bakifrån, säger René Bangshöj.

Sjukhuset fick kalla på polis som kom till avdelningen på några minuter. Sedan kunde kvinnan föras till operation.

Läkaren som misshandlades jobbar som vanligt och kvinnokliniken har kopplat in sjukhusets säkerhetsavdelning.

– De gör en bedömning om det finns en hotbild mot läkaren. Han är rädd att det kommer repressalier från familjen.

René Bangshöj känner inte till någon annan händelse på kliniken som slutat i misshandel. Men det kommer ofta önskemål från patienter som vill bli behandlade av kvinnliga läkare.

– Vi erbjuder hög medicinsk kompetens utan att ta hänsyn till manlig och kvinnlig läkare. Vi ser det som diskriminering av manliga doktorer om vi skulle ta hänsyn till sådana önskemål, säger Bangshöj.