Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare vid USÖ prickas

En läkare på Universitetssjukhuset i Örebro kritiseras efter att av misstag ha lagt in en magsäckskateter i tjocktarmen istället för i magsäcken.

Det var en svårt cancersjuk kvinna som opererades.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ger läkaren en erinran. Nämnden framhåller i sin kritik att innan en kateter sätts in måste ansvarig läkare ha situationen helt klar för sig.

Det anses inte den kritiserade läkaren ha haft.

Nämnden menar att han därmed brustit i den noggrannhet som krävs vid en operation.

Kvinnan som var i 40-årsåldern och numera är avliden led av en svår tumörsjukdom i bukhålan.

Ny operation

Efter en första operation utförd av annan läkare beslutades om ny operation.

När den påbörjades konstaterades att cancersjukdomen var mycket avancerad.

Den läkare som nu kritiseras lade in en stomi på tjocktarmen och skulle operera in en kateter i magsäcken för dränage och näringstillförsel.

Kvinnan drabbades av svåra besvär och en akut röntgen visade att magsäckskatetern av misstag opererats in i tjocktarmen och ny operation utfördes.

Erkänner fel

Läkaren har i sitt svar till nämnden skrivit att han gjorde fel men att operationen rent tekniskt var mycket svår

HSAN har i beslutet tagit viss hänsyn till att det rörde sig om avancerade förändringar i buken vilket kan ha försvårat operationen. Men nämnden tycker inte att läkaren fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen och beslutar om en erinran.