Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkaren ville skicka hem spädbarn med andningssvårigheter – Ivo-anmäls

Efter att den lilla flickan på natten haft 40 graders feber, hosta och andningssvårigheter kom föräldrarna in med henne till en vårdcentral i länet. Efter att ha fått inhalera med adrenalin bedömde läkaren att flickan kunde skickas hem och missade att hon hade svår krupp.

Annons

När barnet fått den första inhaleringen men inte blivit bättre bedömde hyrläkaren att barnet skulle få samma behandling en gång till. Och att hon sedan kunde skickas hem och att föräldrarna kunde återkomma om hon skulle bli sämre.

När flickan inte blivit bättre efter en andra behandling sökte sjuksköterskan efter läkaren som undersökt henne, för ytterligare en bedömning, men hittar inte denne. En annan läkare får då göra en undersökning av flickan och bedömer att barnet behöver skickas med ambulans till akuten. Flickan får inhalera igen på vägen till sjukhuset, väl framme är flickan kraftigt andningspåverkad och har en puls på 200 slag per minut. Flickan läggs in över natten och diagnostiseras med krupp.

Händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) av Region Örebro län för att ha kunnat medfört en allvarlig vårdskada.