Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarförbundet om sjukhusen i länet: "Läget är i det närmaste katastrofalt"

Efter helgernas stängningar av vårdplatser beskriver Läkarförbundets Lars Edling läget på länets tre sjukhuset som i det närmaste katastrofalt.
Bristen på vårdplatser påverkar både arbetsmiljön och patientsäkerheten.

Sedan sommaren 2015 har ett stort antal vårdplatser på sjukhusen i länet stängts.

- Det innebär dålig arbetsmiljö för de läkare och sjuksköterskor som ska sålla bland svårt sjuka patienter. Det innebär också en patientsäkerhetsrisk om patienter som skulle behöva ligga inne skickas hem på grund av att det inte finns platser, säger Lars Edling, infektionsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro och andre vice ordförande i Läkarförbundet lokalt.

Arbetsgivaren Region Örebro län med tre sjukhus i länet har haft som mål att utöka antalet vårdplatser, men under jul- och nyårshelgerna har istället platser stängts.

- Det var en ganska stor reduktion under jul- och nyårshelgen av den planerade verksamheten inom ortopedi och kirurgi, säger Lars Edling.

När sedan operationerna började komma igång som vanligt i förra veckan blev bristen på vårdplatser tydlig, trots att antalet platser återgick till det som var normalt före helgerna.

- Inflödet av patienter är stort, delvis på grund av den pågående influensaepidemi. Platsläget var i det närmaste katastrofalt under helgen som gick, säger Lars Edling.

Läkarförbundet tillsammans med sjuksköterskornas Vårdförbundet och undersköterskornas Kommunal har tagit upp frågan om vårdplatsbristen med arbetsgivaren gång på gång.

- Vi försöker arbeta med samma mål för ögonen, säger Lars Edling om gehöret fackförbunden har fått.

Samtidigt har Läkarförbundet haft frågan uppe om att göra en så kallad 6:6a-anmälan, en anmälan om åtgärder då arbetsmiljön riskerar att hota de anställdas hälsa.

– Vi har diskuterat det, men kommit fram till att det inte är aktuellt än så länge, säger Lars Edling.

Den tydligaste anledningen till stängningarna av vårdplatser är sjuksköterskebristen.

- Det är något arbetsgivare jobbar med, men kanske inte i tillräckligt hög utsträckning utifrån vårt perspektiv sett, säger Lars Edling.

Problemet med stängda vårdplatser och brist på sjuksköterskor finns inte bara i länet, utan i hela landet.