Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lamm in i finrummet

Lammkött blir allt mer populärt. Och det är inte så konstigt. Mer prisvärt och smakrikt kött får man leta efter.

Annons

Tänk dig ett smultronrosa stycke len lammstek. Eller en saftig hårdgrillad lammkotlett. Alternativt den mjällaste av lammfiléer som formligen faller samman vid första tuggan! Lamm är så mycket. Det är smaken av backtimjan, rosmarin och vitlök. Det är en finstämd harmoni av aromer utvecklade under fritt betande bland kullar och hagar.

Stort intresse

Det var bra länge sedan någon på allvar rynkade på näsan och förbittrat fnös något om ”kofta”. Men faktum är att lammköttet har förändrats med åren. Den där fräna lilla touchen av lovikkavante är lyckligtvis raderad från dagens lammutbud.

Nya raser har tagits fram allteftersom efterfrågan har vuxit och fördomarna krympt.

Dorset, Svensk Finull och Texel är exempel på raser som blivit allt vanligare, vilket är en förklaring till att kvalitén på svenskt lammkött blivit så mycket bättre.

Prisvärt

För Sverige har ju egentligen inte varit något riktigt lammland tidigare. Det är först på senare år som svenska folket på allvar lärt sig förstå hur bra lammkött är. Det är nämligen något av det mest prisvärda kött man kan köpa. Fast du får förstås vad du betalar för. Man kan knappast räkna med någon vidare kvalité på lammsteken om den kostar 60 spänn kilot.

I påsktider formligen exploderar efterfrågan på lammkött. Men egentligen smakar höstlamm så mycket mer, eftersom lammen fått beta gräs hela sommaren. Så passa på just nu. Och kom ihåg att lammkött inte bara är stek, kotletter och filé. Framdelskött gör sig fantastiskt bra i grytor, och färsen är så himla härligt saftig jämfört med nötfärs.

Ska vara rosa

Lammkött bör dock aldrig serveras helt genomstekt. Exakt i vilken rosa nyans man vill ha sitt kött är förstås en smaksak, men helst inte över 59 graders innertemperatur om man ska lyda expertisen.

Och när vi nu väl har lärt oss att uppskatta vårt lammkött är nästa steg att lära oss hantera det i köket. Lamm förtjänar att få smaka lamm. Inte kofta.

Klicka på länkarna höger om artikeln för att läsa recepten.

Annons