Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lamm - mustigt och mysigt

Lamm hör hösten till. Mustig mysmat för goda middagar. I dag bjuder vi på en meny med smak av lamm.

Häromdagen tog jag en promenad i höstsolen ute på landet och hamnade på en gårdsbutik med det finaste kött som tänkas kan. Jag fick fyra lammläggar uppsågade och tågade hem som en lycklig kvinna.

I fem timmar fick de puttra sig himmelskt möra i mörkt öl, en skvätt vinäger och hälften av alla kryddor skafferiet bjöd. Hur det smakade? Tja. Om jag säger att minst två av två middagsätare fick en liten tår i ögat, så kanske det kan ge en hint. Och ännu godare var det dagen efter när det redan mjälla köttet fått gona till sig i såsen över natten.

Elegant

Svårare än så behöver det inte vara att laga lamm. Man behöver alltså inte ens ett recept. Köttet smakar så mycket i sig. Men för den som ändå känner att den behöver ett recept att hålla i handen bjuder jag i dag på mitt favoritrecept med lammfilé, så enkelt att en barnrumpa kan laga det. Ändå vansinnigt elegant och en riktig imparrätt. De kryddiga lammfärspirogerna är också en höjdare, kan jag lova.

Höstgott

Mitt tips är att passa på att äta lamm på hösten. Då smakar köttet ännu lite mer, eftersom lammen fått beta gräs hela långa sommaren. De flesta äter lamm till påsk, men personligen föredrar jag faktiskt höstlamm.

Tänk också på att inte steka lammkött för länge. Även om du gillar välstekt kött gör du dig själv en otjänst om du översteker. Det blir helt enkelt inte gott. Skyggar du minsta rosa inslag är det bättre att göra en gryta och låta lammet sjuda väldigt långsamt i många timmar.

Oavsett vad du föredrar - passa på att bjuda på lamm. Höstmys med smak.

[email protected]

Mia Gahne/TT Spektra