Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämna vargen i fred och jaga vildsvin i stället

Replik till Rolf Gunnarsson 30 juni om vargen

Du är mycket flitig till att skriva om din syn på rovdjur och synnerhet då vargen i NA. Du får ha vilken åsikt du vill om vargen och du behöver inte älska den. De är inga gosedjur. Men de fyra rovdjuren björn, järv, lo och varg hör hemma i den nordiska naturen och det är vår skyldighet att de finns i livskraftiga stammar.

Ni jägare, ni är endast cirka 300 000 i antal och det är en hobby ni bedriver – inget annat. Ni är en ganska liten intressegrupp, men mycket skickliga i lobbyverksamhet.

När ni kommer till tals så låter det som ni talar för hela Sveriges befolkning. Så är inte fallet. Även många jägare accepterar rovdjur och upplever möten med dem som magiska. Tyvärr är dessa jägare i princip nedtystade av sina mer högröstade jaktkamrater.

Nya vargpar flyttar in regelbundet, men även dessa försvinner.

Jag föreslår att du håller dig till rena fakta Rolf Gunnarsson. Skyll inte det svarta hålet i Värmland, Dalarna och Gävleborg på dåligt med mat för vargarna och att de flyttar på sig. De försvinner från jordens yta. Nya vargpar flyttar in regelbundet, men även dessa försvinner.

Polis, länsstyrelser och naturfolk är överens om vad det handlar om. Eftersom de försvunna vargarnas DNA inte återfinns någon annanstans, så är det tjuvjakt som återstår.

Kalla inte detta för civil olydnad, för det är ett lagbrott. Du skall också respektera forskarnas arbete på Grimsö. De har fakta under fötterna när de talar. Lägg din energi på att jaga vildsvin som är en plåga idag och kostar miljoner.

”Bara en jord”

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel