Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landahl: ”Vi får betala för att arbeta”

Att betala för att äta pedagogiska luncher i skolan och förskolan upprör fackförbunden i Nora. Lärarförbundets ordförande Cickie Landahl är mycket kritisk till barn- och utbildningsnämndens beslut.

– Vi får helt enkelt betala för att utföra vårt arbete, säger hon.

Frågan om att personal ska få betala för att äta schemalagd lunch tillsammans med elever kan bli en het fråga i Nora.

Lärarförbundet protesterar högljutt över beslutet, som ska gälla från och med höstterminens start.

– För oss är det här en viktig principiell fråga, säger Cickie Landahl. Det är ett arbete vi utför och då ska vi förstås inte behöva betala.

Namnlistor

Lärarförbundet uppvaktade kommunfullmäktige med namnlistor vid det senaste sammanträdet, men någon respons på protesterna har man inte fått.

– Det verkar bara handla om ekonomi, säger Landahl. Och jag tror att politikerna förstår konsekvenserna av beslutet. Vi tycker dessutom inte att beslutet stämmer överens med kommunens måltidsdokument och vårt nästa drag blir att göra en konsekvensbeskrivning.

Enigt beslut

I barn- och utbildningsnämnden var dock beslutet enigt och nämndens ordförande Solveig Oscarsson (S) väntar nu bara på att förvaltningen närmare ska presentera hur införandet av betalda pedagogiska luncher ska gå till.

– Det här handlar om en ren besparingsåtgärd, säger Oscarsson. Det finns ingen glädje i att behöva fatta ett beslut som detta, men det är ett bättre beslut än att behöva säga upp personal. Och vi behöver all personal vi har.

Två lärartjänster

Runt 750000 kronor beräknar man spara med beslutet.

– Det handlade om två lärartjänster eller att vi skulle ta 20 kronor per lunch, säger  oppositionsrådet Gabrielle Peteri (FP). Det minst onda av två onda ting.