Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets första buddhistkloster

Sveriges första burmesiska buddhistkloster invigdes på söndagen. Det ligger i Hjortkvarn, och det är många som har väntat länge på denna hjälp att välja rätt väg i livet.

Annons
Lockade dit många. Invigningen av Tiratana buddhisttempel och kloster fick många att resa till Hjortkvarn. Det var tio munkar ditresta och gäster från hela Sverige och Norge.

Redan 2008 startade Burmesiska Buddhistiska föreningen i Sverige och man hade genast en tanke på att starta ett buddhistiskt kloster med tempel enligt therevada-inriktningen.

– Vi letade och letade och förra året hittade vi den här fastigheten, som har tillhört Hallsbergs kommun. Vi har samlat lite pengar från var och en. De med jobb har donerat lite mer, och den insamlade summan har växt högre och högre, säger Kyaw Thet Maung.

”Nästan overkligt”

Han bor i Luleå, men tvekade inte att ta med familjen och resa till Hjortkvarn när det var dags för invigning av Tiratana buddhisttempel.

– Vi är jättestolta. Dethär är en dröm, nästan overkligt. Jag ville se när det startar, säger Kyaw Thet Maung.

Det är viktigt med ett tempel och ett kloster för de som är vuxna i dag, men också för framtiden och kommande generationer.

– Det är viktigt för barnen att kunna förstår vad buddhism betyder. Det är när vi sitter och ber som de frågar vad gör ni? Vi vill att barnen ska veta hur kulturen fungerar, och så att de kan förstå hur man ska leva och visa respekt, säger Kyaw Thet Maung.

– Vi vill lära ut till våra barn att komma på rätt väg, särskilt när vi är i västerlandet. I Burma vet alla det automatisk i tanken, men här i västerlandet måste vi lära våra barn vad som är rätt väg, så ett kloster är jätteviktigt för oss, säger Than Than de Keiser.

Ingen kan tvingas

Hon påpekar dock att man inte kan tvinga någon att bli buddhist utan att barnen måste välja själva.

Visar en väg

– Vi kan visa dem vägenoch de får välja om de vill följa med, Vi använder inte ordet ni får inte. Munkarna säger bara det är inte bra att göra så och så, men de ger inga order till oss. Buddhism är inte bara religion, utan det är mycket filosofi också, säger Than Than de Keiser.

Längre fram räknar man med att utveckla klostret till att bli ett meditationscentra.

– Vi ska utvecklas tillsammans, svenskar och burmeser. Jag vill hjälpa människor att lösa problem genom meditation och kunskap. Alla är välkomna, säger chefsmunken U Nandasara.

Skötte invigningen. Här är fyra av de tio munkar som invigde Tiratana buddhisttempel och kloster. Närmast till vänster är U Nandasara som är chefsmunk och som ska bo i klostret hela tiden.
För de unga. En viktig uppgift blir att visa på rätt väg att gå i livet för barnen.
Annons