Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden kan klara sig bra med mastburen kommunikation

Annons

Att man på många håll byter ut det trådbundna telefonnätet mot mastburet kommunikation i glesbygden är bra. Under förutsättningen att det mastburna nätet för kommunikation fungerar minst lika bra som det trådbundna, vilket tekniken har goda möjligheter att bjuda på och lite därtill.

Personligen har jag ett lågbudgetmobilt abonnemang (Halebop) som omfattar både telefon och internet. Abonnemanget fungerar utmärkt. Jag har vid ett tillfälle sänt över ett manus i A-4 format på 312 sidor till ett bokförlag, vilket enligt mitt synsätt ger det mobila kommunikationsnätet god känt.

En del vill hävda att en mobiltelefon är för komplicerad för en gamling att använda. Jag kan knappast föreställa mig att våra äldre är så obegåvade att de inte skulle klara av att hantera en av de enklare modellerna av mobiltelefoner, som finns på marknaden.

Det här som i dag görs för att få till ett fiberoptiskt nät i glesbygden är i princip att kasta pengarna i sjön. Det vore betydligt bättre att de pengarna satsats på att få till det mobila nätet bättre i glesbygden. Av skälen att ett Mobilt nät:

Många kan servas i en masts område. Exempel en bonde, same, skogsarbetare, jägare, fiskare och fritidsfolk som vistas i terrängen, kan vid olyckor kalla på hjälp. Samt så kan de som larmats spåra upp en skadad genom att spåra telefonen.

En person som vistas i terrängen, kan nås och kommunicera med omvärlden under vistelsen i terrängen.

I dag håller de mobila näten en god kvalité och de kommer med stor sannolikhet att förbättras märkbart, av det enkla skälet att tekniken och mobiltelefonabonnenterna kommer att fodra det.

Om man händelsevis tittar på dagens ungdom så är det inte svårt att se att de så gott som uteslutande använder det mobila nätet för kommunikation. Obs att dagens ungdom är de som skall ta över morgondagens Sverige och att de skulle acceptera något annat än att det mobila nätet i princip skall fungera överallt, kan då åtminstone inte jag tänka mig.

Jag kan förstå om man i slutet at 1900- och i början av 2000-talet såg det fiberoptiska nätet som i princip det enda alternativet att satsa på, de mobila näten fungerade då dåligt.

I dag håller de mobila näten en god kvalité och de kommer med stor sannolikhet att förbättras märkbart, av det enkla skälet att tekniken och mobiltelefonabonnenterna kommer att fodra det. Skattepengar måste hanteras ansvarsfull och inte av personer som tar miljardinvesteringar med en klackspark om det blir en miss satsning.

Obs att det finns redan i dag mobila kommunikationsnät som har betydligt bättre kapacitet än 4G och 5G, vilket borgar för att det är de mobila näten som kommer att i princip helt gälla i framtiden. Släng inte pengarna i sjön, utan använd den bra efter de möjligheter som står för dörren, när skattepengar satsas på kommunikationsmöjligheter.

Jag vill inte med detta påstå att det fiberoptiska systemet är dåligt, för det är det inte, det är mera lämpligt för stora kontor, industrin, sjukhus och andra aktörer som måste hantera stora mängder med data.

Anders L. Larsson

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel