Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagslöparens galna maraladdning – i bastun

”Håll dig i skuggan, värme ackumuleras i kroppen.”Ett klassiskt tips till nya maratonlöpare.Men Örebros Sverigeetta Erik Anfält gör precis tvärtom inför Stockholm marathon i dag. När solen stekar laddar han – i bastun.– Jag tycker det är skönt, säger han.

Erik Anfält, 40, är förstås inte vilken löpare som helst.

Inte bara det där med att han debuterade i Stockholm marathon som motionär 1997 med tiden 3.45.24 och sedan förbättrat tiden för varje år och i fjol var tolva totalt och femma i SM på 2.28.09, som representant för svenska landslaget.

Utan också för att örebroaren har för vana att prestera bäst när han pressar kroppen som mest. Som i höstas, när han laddade upp inför personliga rekordloppet i Valencia (2.25.03) med att springa 13 tävlingar på 2,5 månader.

Men senaste två månaderna, inför årets upplaga av Stockholm marathon som avgörs i dag, lördag, har han inte tävlat alls. En värkande fot, ett krånglande lår och en ihärdig förkylning har satt stopp, tvingat honom att lämna återbud till bland annat Göteborgsvarvet.

– Jag åkte på en riktigt tung förkylning som gjorde att jag inte kunde träna alls på åtta dagar, och det är väldigt ovanligt för mig. Men kanske var det bra, för efter vilan har det känts mycket bättre i både foten och låret, säger Anfält som toppar Sverigestatiken i år med 2.25.53 från Rotterdam i april.

Tillbaka i träning bara tolv dagar före Stockholm marathon satte Anfält allt på ett kort – och tränade ned sig rejält. Över 30 mil löpning på tolv dagar fram till i söndags ska göra susen i dag.

– Jag brukar svara bra på mängdträning, tycker att jag blir stark i perioder när jag kör tufft och hårt och brukar kunna göra bra lopp mitt i grundträningen, säger han.

– Jag sprang ett testlopp på sex kilometer i tisdags, och med tanke på hur usel formen var för två veckor sedan tycker jag att det kändes överraskande bra. Det är svårt att bedöma vilken tid jag kan göra, men jag hoppas på en bra SM-placering.

Och så var det det där med bastubadandet. När många maratonlöpare flydde inomhus under årets hittills varmaste dagar, onsdag och torsdag, slängde Anfält på en extra skopa vatten på aggregatet. Och passade givetvis på att lägga ut en bild på Instagram.

– Det har blivit lite av en grej för mig, jag brukar basta inför maran och det brukar fungera bra, säger han.

Vad är tanken?

– Det finns ingen speciellt tanke, mer än att jag tycker att det är skönt.

Annars brukar man råda löpare att hålla sig undan värme, säga att den ackumuleras i kroppen och gör att man presterar sämre ...

– Sådana tips lyssnar jag inte på (skratt).

Men under själva loppet hoppas Anfält inte på någon extra värme, utan hellre på att prognoserna om lite mildare väder och runt 17 grader stämmer.

– Det ser väldigt bra ut om det stämmer, det får inte vara för varmt, säger han.

Anfälts klubbkompis i Örebro AIK, Mikaela Kemppi, 43, var SM-fyra och totalåtta i fjol, och länets största hopp i damtävling även i år.