Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget har läckt känsliga uppgifter

Dåvarande landstinget läckte känsliga personuppgifter. Den som betalat sin patientavgift med kontokort kan vara drabbad och berättigad till skadestånd.

Centrum för rättvisa kommer att driva ett av fallen vidare. Det gäller en patient i Västerbotten.

Dåvarande Örebro läns landsting och åtta andra landsting har gjort samma sak, nämligen brutit mot patientsekretessen och läckt känsliga uppgifter vidare.

– Det handlar om brott mot personuppgiftslagen, säger Alexandra Gillström på Centrum för rättvisa.

Landstinget i Örebro är alltså ett av nio landsting som läckt konfidentiell information om patienter. När Datainspektionen påtalade det 2013 rättade sig landstinget – som sedan årsskiftet heter Region Örebro län. 

Till exempel har patienters banker fått uppgifter om vilka avdelningar patienterna besökt och därmed vilken vård de fått. Myndigheter som brutit mot sekretessen ska ersätta drabbade enligt personuppgiftslagen.

– Vi kommer att driva fallet i Västerbotten vidare genom att rikta ett krav mot landstinget direkt. Det går också att gå via domstol, säger Alexandra Gillström.

Hon vill uppmana den som är drabbad att antingen gå in på Centrum för rättvisas hemsida för mer information eller vända sig direkt till Region Örebro län.

Är du drabbad? Kontakta NA:s reporter Anna Levin: [email protected]