Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets största bytardagar är på Karlsäng

Här byter tusentals prylar ägare. Allt från hoppgungor till toppluvor.

Ska det vara en hoppgunga med lös fjäder eller en med hård? Det är frågan. Sebastian Näsström funderar. Den hårda kostar 50, den mjuka 40. Sagt och gjort. Upp med gungorna i en dörrpost, hämta sonen Melvin, fem månader, och prova. Han gungar fram och tillbaka, upp och ned, och snart gör Sebastian och Melvins mamma Jenny Gustafsson slag i saken.– Det blir den mjuka, förklarar Sebastian.

Första gången

Så går det till på bytardagarna på Karlsängsskolan, de största i länet. Och det är första gången som Sebastian och Jenny är här. De fick tips av Jennys väninna Sandra Eriksson. Hon var med förra året också. De är mycket folk, men det känns inte som det är riktigt lika mycket grejer i år, tycker hon.

Detsamma tycker Bibbi Lundin i personalen.

– Det är många som handlar med det är något färre saker, säger hon.

Jobbar ideelltDet är över 100 personer som jobbar ideellt med bytardagarna. Och det är betydligt fler än när det började i mitten av 1970-talet. Siv Ardeby vet. För det var hon som drog i gång bytardagarna för 35 år sedan.

– Det var jag, min syster och en kompis som startade det, berättar hon.

Då var det bara två rum, men det kom så mycket grejer att de fick hålla på till två på natten med att sortera. Att det blivit så här stort och välkänt är fantastiskt roligt, tycker hon. Återbrukstanken har alltid funnits med.

– Jag är ett av sex syskon, och vet hur det var att återanvända, förklarar hon.

Kö runt hela skolan

Ulrika Andersson, ordförande för bytardagsgruppen, har varit med i 24 år. Och i år var det väldigt mycket folk, förklarar hon.

– Kön ringlade sig hela vägen runt skolan.

Att storloppiset i Smedgården dessutom verkar få lite draghjälp av bytardagarna med fler besökare tycker hon är jättebra.