Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan för att få dyslexi utredd

Hundratals elever står i årslånga köer för att få utrett om de har dyslexi, eller läs- och skrivsvårigheter. I Stockholm är kön en månad, och många familjer vänder sig dit. 

- Det är de  svagaste som drabbas mest, säger Karin Ranås, logoped i Karlskoga.

Det är logopederna som utreder om en elev har dyslexi, det vill säga läs- och skrivsvårigheter. Det finns också elever som utreds för språkstörning, men det är en väsentligt mindre del. Gången är sådan att skolorna skickar eleverna för utredning. När eleverna blivit utredda och dyslexin är bekräftad kan mer kraftfull hjälp sättas in. 

Logopederna i de olika länsdelarna ingår i olika organisationer, och har olika chefer. I Karlskoga är väntetiden ett år med 50 elever i kö, i Örebro är väntetiden mellan ett och ett och ett halvt år och i Lindesberg är väntetiden längst med två år. Sammanlagt rör det sig om flera hundra elever som tvingas vänta ett år eller längre på att få sina svårigheter utredda. 

Eftersom väntetiderna är så långa gäller vårdgarantin. En del familjer använder sig av den och söker hjälp i andra län, främst i Stockholm där väntetiden är en månad.

- Det är de som är svagast som drabbas mest. Elever från välfungerande familjer kan åka till Stockholm, medan elever från familjer där det finns sociala svårigheter inte åker. Dessutom kan elever med uppmärksamhetsproblematik inte utredas i Stockholm, utan de gör vi anpassade utredningar för här hemma, förklarar Karin Ranås. 

Hon har flera lösningar på förslag: Att Region Örebro län anställer fler logopeder och att organisationen görs om så att dyslexiutredningarna görs ute på skolorna. Det skulle bli mer effektivt, menar hon och den ordningen finns på flera andra håll i Sverige. Hon tycker också att Region Örebro län borde öppna för fler privata alternativ, som Stockholm gjort. 

- Pengarna går ju ändå till privata logopeder, men inte till de i länet utan till de i Stockholm, säger hon. 

Regionrådet Jenny Steen (S) arbetar med frågan sedan en tid tillbaka tillsammans med de andra politikerna i  beredningen hon är ordförande i.

- Någon gång i höst hoppas vi kunna lägga fram ett förslag hur vi ska hantera själva utredningstiden, säger hon.

Kan det vara aktuellt att anställa fler logopeder och öppna för privata alternativ?- Båda  kan vara möjliga lösningar som vi tittar på, säger Jenny Steen. 

Hon berättar också att beredningen vill ha en stor översyn över hur utredningarna är organiserade tillsammans med länets kommuner. 

- Det är inte rimligt ur ett barnperspektiv att inte ge mer aktiv hjälp under  utredningstiden. I länet har två kommuner, Lindesberg och Hallsberg, anställda logopeder. Det är sådana saker vi vill titta på, om det går att dra nytta av goda exempel och lära av varandra, säger hon. 

När en sådan utredning kan vara klar är mer ovisst eftersom det är många inblandade, både Region Örebro län och länets alla 12 kommuner.