Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång vecka när Ivan väntar på Eco

Nånstans tvivlar jag starkt på att örebroarna fattar vilka superprofiler som dansar runt i Idrottshuset nästan gratis. Och den skönaste liraren är inte ens med och spelar.

Ivan Stanisak lever, äter, andas basket med enorm inlevelse, och med ett utspel som är fullständigt omöjligt att inte jämföra med en stressad Mr Beans.

Nånstans tvivlar jag starkt på att örebroarna fattar vilka superprofiler som dansar runt i Idrottshuset nästan gratis. Och den skönaste liraren är inte ens med och spelar.

Ivan Stanisak lever, äter, andas basket med enorm inlevelse, och med ett utspel som är fullständigt omöjligt att inte jämföra med en stressad Mr Beans.

Jag menar verkligen inte att vara elak. Jämförelsen med Rowan Atkinsons antihjälte är blott och bart ytlig. Stanisak är en extremt skärpt person, som styr sitt lag på banan med osynliga trådar likt en marionett-teater.

I ingen annan sport kan tränaren delta så tydligt i en match, ändra dess förlopp och leda sitt lag under spelets gång.

Kroaten är dessutom både verbal och rolig, och mycket rakt på sak.

Jag vet inte hur Eco Örebro ser på sin fortsatta satsning. Det vet inte heller Ivan Stanisak. Han har lett nykomlingen till tolv vinster i ligan när nio matcher återstår. Han har sett till att ett lag som få trodde skulle vinna matcher alls första säsongen har en god chans att spela SM-slutspel.

Jag frågade Stanisak i går om han hört något om hur klubben ställer sig till att försöka förlänga hans kontrakt. Ivan svarade att han fått veta att klubben är nöjd med honom och vill ha honom kvar, men att han förstått att en vecka i Sverige är extremt lång.

Jag såg så klart ut som en fågelholk i nyllet. ”Det var en månad sedan de sa att de skulle återkomma om en vecka...”

Problemet är, törs jag påstå, att Ivan Stanisak ställer krav. Vill se att klubben klarar att ta nya steg i utveckling, skapa ekonomiska möjligheter att förbättra laget.

Och då ska man veta att spelare som Drazen Klaric, Denis Toroman och Stefan Licartovsky spelar den här säsongen till underpris. Eco Örebros ligasatsning sammanföll på ett i sammanhanget turligt sätt med en fet finanskris. Den sortens flyt är inget man kan räkna med i längden.

Om Eco Örebro vill vara med och leka över tid så måste ligans tunnaste plånbok töjas och fyllas.

Efter åtta raka förluster hade Eco Örebro för första gången en obehaglig piska på ryggen när laget gick in till match mot jumbon Jämtland i går.

Förlust hade sannolikt varit detsamma som ridå.

Nu klev proffsen fram. Andrew Pleick, Klaric och Licartovsky drog laget till seger. Det haltade i bland när jämtlänningarna trots upprepade ryck inte lät sig hängas av. Men det gick vägen, och kanske kommer en del självförtroende tillbaka till den yngre delen av laget med en framgång.

Striden runt slutspelsstrecket blir stentuff. Nyckelmatcher väntar där förmåga att våga lyfta i kritiska lägen kommer att vinna över rädsla för misslyckanden.

Till sist: Vet inte om man ska beklaga ligan eller beundra Roger Lilliesköld. Den 43-årige centern gjorde i alla fall åtta poäng på Eco i går.En jättejämte.